Sfaturi despre plantarea pomilor fructiferi

Data | 00 0000
Cu toate ca epoca cea mai favorabila de plantare a pomilor este toamna pana cand apar primele ingheturi ale solului,
se obtin rezultate foarte bune si la plantarea din primavara, cu conditia ca lucrarea sa se execute foarte devreme, imediat dupa topirea zapezii. Cu cat se intarzie mai mult, cu atat procentul de prindere cat si cresterea pomilor vof fi mai slabe.
Deosebit de importanta este stabilirea corecta a adancimii de plantare. Pentru aceasta trebuie sa se tina cont de doua lucruri, si anume ca pomii nu se ingroapa (planteaza) nici mai adanc, dar nici mai in afara decat au crescut in pepiniera; locul sau nivelul acesta corespunde coletului si se cunoaste practic prin diferenta de nuanta de culoare dintre coaja tulpinii si a radacinii.
Al doile alement extrem de important este ca pamantul din gropi se indeasa cu timpul, scade cu 3—4 cm, atragand si pomii in jos ceea ce ar determina in final o plantare prea adanca; pentru a preintampina acest neajuns, plantarea se
face cu 3—4 cm mai sus. Cu alte cuvinte, fata de nivelul solului, coletul pomilor se potriveste cu 3—4 cm mai sus, incat dupa indesarea pamântului si lasarea pomilor in jos, coletul va ajunge exact la suprafata solului.
Un alt moment important consta in umplerea perfecta cu pamant a goluilor din jurul si de sub radacinile dese, stufoase. O unealta mai buna decat mana cu degetele rasfirate nu exista pentru aceasta operatie! Golurile ce ar putea ramane neindesate cu pamant intarzie prinderea, ba uneori chiar creeaza conditii favorabile pentru formarea mucegaiurilor care ataca radacina.
Cunoscand aceste amanunte, operatia plantarii se face in modul urmator:
groapa se umple cam jumatate cu pamant (in functie de lungimea pivotului), adaugand treptat straturi de 10—20 cm grosime, care se calca foarte bine;se toarna apoi cu lopata sau cazmaua pamant marunt in centrul gropii, facandu-se un musuroi, pe care se asaza radacinile; dupa cum cere nivelul coletului (adancimea de plantare) se mareste sau se micsoreaza inaltimea
musuroiului; odata stabilita adancimea corecta, se adauga pamant pe marginile gropii pana ce nivelul acestuia depaseste inaltimea musuroiului si acopera radacinile cu 3—4 cm de sol; cu mana se indeasa pamant printre
radacini; se calca de 2—3 ori jur imprejur pamantul, puternic catre marginile gropii, apoi mai domol catre pomi, peste radacini; se umple groapa si se calca indesat pe toata suprafata ; daca lucrarea a fost corect executata pomul nu trebuie sa se smulga cand este tras in afara.
Pamantul ramas la groapa in plus dupa plantare, se face obligatoriu musuroi in jurul pomului; la plantarea mai tarzie de primavara, pamantul ramas se modeleaza in forma de lighean in care se toarna 2—3 galeti cu apa. Dupa ce pamantul s-a zvantat, a doua zi de regula, se construieste musuroiul.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.