Ciupercile - bune si rele

Ciupercile - bune si rele
Ciupercile au o mare importanta in alimentatia omului. Dintre ciupercile mari, sunt foarte numeroase cele comestibile, insa exista si un numar de ciuperci necomestibile, otravitoare.
Ciupercile contin : apa in proportie de 82 - 92%, substante minerale (saruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu), substante organice ca : diferite zaharuri — manita, glucoza, trehaloza, glicogen, substante proteice 2 - 4%, grasimi 1%, vitamina A, Bl, B2, si D ; ciupercile mai contin si acizi organici : malic, citric si tartric. Ciupercile constituie un aliment complet cu o valoare nutritiva redusa, la care se mai adauga si aroma lor care le confera calitati apetisante apreciabile. Dintre ciupercile comestibile enumeram : Hribul sau manatarca, pitarca - are palaria bruna deschis, bombata, sferica si apoi intinsa. Pulpa sa este alba cu gust si miros placut. Creste in paduri de foioase, de conifere, din primavara pana in toamna. Carnea sub cuticula are culoarea rosiatica; în restul fructificatiei este alba, tare, are gust si miros placut. Pitarca, sau mitarca grasa, are palaria de culoare olivacee, sferica ; creste in paduri mai ales vara si toamna ; este comestibila, foarte buna. Tuburile sporifere sunt galbene, apoi verzui sau albastrui.Porii sferici, mici, roşiatic-portocalii sau roşii; se pateaza în albastru la atingere. Piciorul este galben sau roşiatic, cu o reţea roşie sub palarie şi brun la baza, fiind si usor ingustat. Ciuperca alba sau ciuperca de balegar are palaria globuloasa, apoi hemisferica ; pe picior se gaseste un inel mic ; carnea este moale, alba, cu miros si gust placut. Creste de obicei in pajisti, pasuni umede, gradini, locuri ingrasate, vara si toamna ; este comestibila, foarte buna. Dintre ciupercile otravitoare amintim muscaria. Aceasta are palaria de culoare rosie, de 8-20 cm diametru, este acoperita cu numerosi solzi albi ; piciorul de asemenea este alb, cu un inel membranos. Piciorul este alb, ajungand pana la 25 cm inaltime. Creste prin paduri de conifere si foioase, vara si toamna. Buretele pestrit este o alta ciuperca necomestibila; are o palarie de 6-10 cm, de forma convexa apoi întinsa. Este carnoasa, fragila, vascoasa la umezeala si lucioasa pe timp uscat. Are culoare cafenie-cenusie. Ciuperca alba numita si buretele viperei are palaria la inceput sferica, apoi intinsa. Culoarea palariei este variata, adeseori galbena-verzuie, galbena ca lamaia, verde-maslinie-galbuie, mai închisa la centru. Suprafaţa palariei este neteda, fin striata. Piciorul este albicios, dilatat la baza. Carnea este alba cu miros si gust neplacut. Creste in paduri de foioase si de conifere, vara si toamna. Este o ciuperca deosebit de otravitoare.

Votati articolul

Ciupercile - bune si rele
Rating:
Nota: 5 din 5 - 6 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 - 2 =