Instalatia electrica: Tot ce trebuie sa stii despre montaj, costuri si legislatie

Instalatia electrica: Tot ce trebuie sa stii despre montaj, costuri si legislatie
Instalatia electrica reprezinta un element esential pentru orice locuinta, asigurand alimentarea cu electricitate si functionarea corecta a diferitelor echipamente si aparate. In acest articol vom explora toate aspectele legate de instalarea unei instalatii electrice intr-o locuinta noua, inclusiv costurile implicate, planul de montare si resursele necesare.

Legislatia in vigoare in domeniul instalatiilor electrice

Datorita complexitatii si importantei unei instalatii electrice interioare, legislatia are prevederi specifice pentru proiectarea si montarea acestora. Este important sa se respecte aceste reglementari, deoarece abaterile pot atrage sanctiuni si consecinte legale.

Legea 123/2012 stabileste ca deteriorarea, modificarea fara drept sau blocarea echipamentelor de masurare a consumului de energie si a componentelor instalatiilor electrice constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare sau amenda.

De asemenea, exista anumite contraventii referitoare la instalatiile electrice, cum ar fi desfasurarea activitatilor fara licenta sau autorizatie, proiectarea si executia fara atestat sau autorizare, nerespectarea normelor ANRE si a conditiilor de valabilitate a licentelor, atestatelor sau autorizatiilor emise de ANRE.

Pentru a asigura respectarea legii, este important sa se apeleze la firme specializate care detin atestatele necesare pentru proiectarea si montarea instalatiilor electrice. Aceste atestate sunt acordate de ANRE si sunt obligatorii pentru diferite categorii de instalatii electrice, cum ar fi cele de interior, de joasa tensiune, de tensiune medie si de inalta tensiune.

Componentele instalatiei electrice dintr-o casa noua

Instalatia electrica dintr-o casa noua este alcatuita dintr-o serie de componente esentiale. Acestea includ:

1. Panoul electric

Panoul electric este una dintre cele mai importante componente ale unei instalatii electrice. Acesta are rolul de a distribui energia electrica pe circuitele dedicate pentru diferiti consumatori. De asemenea, panoul electric se ocupa si de protectia acestor consumatori impotriva scurtcircuitelor si supratensiunilor. Este recomandat ca montarea si dimensionarea panoului electric sa fie realizate de catre un electrician autorizat, pentru a asigura siguranta si buna functionare a instalatiei electrice.

2. Contorul electric

Contorul electric este un alt element important al instalatiei electrice. Acesta masoara si inregistreaza consumul de energie electrica. Contorul este montat intre coloana de alimentare si panoul electric si este necesar pentru facturarea corecta a consumului de energie electrica.

3. Circuitele electrice

Circuitele electrice reprezinta traseele prin care curentul electric este distribuit catre diferitele sisteme de iluminat si prize din locuinta. Aceste circuite trebuie dimensionate corect pentru a suporta intensitatile curentului electric la care sunt supuse si pentru a evita suprasolicitarea instalatiei. De asemenea, ele trebuie protejate prin intermediul sigurantelor sau intrerupatoarelor automate.

4. Prize si intrerupatoare electrice

Prizele si intrerupatoarele electrice sunt elementele pe care le intalnim in toate camerele unei locuinte. Acestea furnizeaza curentul electric catre diferiti consumatori si permit controlul alimentarii acestora. Este important sa se aleaga prize si intrerupatoare de calitate, care sa reziste in timp si sa asigure un contact electric sigur.

5. Materiale izolante

Pentru a asigura siguranta si protectia instalatiei electrice, este necesara utilizarea de materiale izolante. Acestea protejeaza conductoarele, prizele si intrerupatoarele de scurtcircuite si supratensiuni. Materialele izolante pot fi placi, tije, tuburi din diverse materiale, precum panza, plasticul, ceramica sau pelicule sintetice.

6. Corpuri de iluminat

Instalatia electrica nu ar fi completa fara corpuri de iluminat. Acestea asigura iluminarea locuintei si pot fi montate in diferite locuri, cum ar fi tavanul, peretii sau podeaua. Exista o varietate de corpuri de iluminat disponibile pe piata, care pot fi alese in functie de preferintele estetice si de nevoile fiecarei camere.

Etapele montarii instalatiei electrice intr-o casa noua

Montarea unei instalatii electrice intr-o casa noua implica mai multe etape, care trebuie respectate pentru a obtine o instalatie functionala si sigura. Iata cele mai importante etape:

1. Realizarea planului instalatiei electrice

Primul pas in montarea unei instalatii electrice este realizarea planului de montare. Planul electric al unei case noi cuprinde toate detaliile legate de amplasarea consumatorilor, traseul circuitelor electrice, numarul si amplasarea prizelor, precum si locurile pentru montarea corpurilor de iluminat. Planul trebuie sa fie realizat conform normelor si reglementarilor in vigoare si sa tina cont de nevoile specifice ale locuintei.

2. Achizitionarea materialelor

Dupa realizarea planului, urmatorul pas este achizitionarea materialelor necesare pentru montarea instalatiei electrice. Acestea pot include cabluri, prize, intrerupatoare, sigurante, tuburi de protectie si alte accesorii. Este important sa se aleaga materiale de calitate, care sa asigure durabilitatea si siguranta instalatiei electrice.

3. Montarea circuitelor si a componentelor

Urmeaza etapa montarii circuitelor electrice si a componentelor instalatiei. Aceasta implica taierea si indoirea cablurilor, conectarea conductoarelor, montarea prizei, intrerupatorului si altor elemente componente. Este important sa se respecte normele de siguranta si sa se asigure o conexiune corecta si sigura a tuturor componentelor.

4. Verificarea si testarea instalatiei

Dupa montarea instalatiei electrice, este necesara verificarea si testarea acesteia pentru a se asigura ca functioneaza corect si in conformitate cu normele. Aceasta include testarea circuitelor, masurarea tensiunii si a curentului, verificarea continuitatii cablurilor si a sigurantelor. Este recomandat sa se apeleze la un electrician autorizat pentru a efectua aceste verificari si teste.

5. Finalizarea instalatiei

Ultima etapa este finalizarea instalatiei electrice prin montarea capacelor, inchiderea tabloului electric si etichetarea circuitelor. Este important sa se asigure o etanseitate corespunzatoare a conexiunilor si sa se respecte toate normele de siguranta in timpul finalizarii instalatiei.

Pretul unei instalatii electrice

Costul unei instalatii electrice poate varia in functie de diferiti factori, cum ar fi dimensiunea locuintei, numarul de camere, tipul si calitatea materialelor utilizate, complexitatea instalatiei si costul fortei de munca. Este recomandat sa se solicite oferte de la mai multi electricieni autorizati pentru a obtine o estimare corecta a costurilor. Este important sa se aloce un buget adecvat pentru instalarea unei instalatii electrice de calitate, care sa asigure siguranta si confortul in locuinta.

Masuri de siguranta si protectie

Instalatia electrica poate prezenta riscuri pentru siguranta locatarilor, de aceea sunt necesare masuri de siguranta si protectie. Acestea includ:

  • Utilizarea sigurantelor si intrerupatoarelor automate pentru protectia circuitelor electrice impotriva scurtcircuitelor si suprasarcinilor.
  • Amplasarea prizei si intrerupatoarelor la o inaltime accesibila pentru a evita atingerea accidentala de catre copii.
  • Utilizarea prizei cu contact de protectie pentru a preveni electrocutarea in cazul unui scurtcircuit.
  • Evitarea utilizarii prelungitoarelor si a incarcarii excesive a circuitelor electrice.
  • Verificarea periodica a instalatiei electrice si remedierea oricaror defectiuni sau probleme identificate.

Pentru a beneficia de o instalatie electrica sigura si functionala, este recomandat sa se apeleze la un electrician autorizat, care sa respecte normele si reglementarile in vigoare.

Noi recomandam bransamente electrice si instalatii electrice de la Simco International. Acestia sunt specializati in proiectarea si montarea instalatiilor electrice si detin atestatele necesare pentru a garanta siguranta si conformitatea cu legislatia in vigoare.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre instalarea unei instalatii electrice intr-o casa noua sau despre serviciile oferite de Simco International, nu ezita sa lasi un comentariu sau sa ne contactezi. Echipa noastra de experti va fi bucuroasa sa te ajute si sa raspunda la intrebarile tale.

Votati articolul

Instalatia electrica: Tot ce trebuie sa stii despre montaj, costuri si legislatie
Rating:
Nota: 2.17 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 + 3 =