Peste 172 milioane de euro disponibili in 2016 pentru productia si industria pomicola

Peste 172 milioane de euro disponibili in 2016 pentru productia si industria pomicola
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale primeste, incepand din data de 20 mai 2016, cereri pentru finantarea proiectelor de investitii in cadrul submasurilor 4.1a – „Sprijin pentru investitii in exploatatii pomicole”, 4.2a – „Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicol”si 4.2 – „Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol” din PNDR 2014-2020.
Pentru toate aceste submasuri, sesiunea anuala continua de primire a proiectelor este deschisa in intervalul 20 mai 2016, ora 9.00 – 31 octombrie 2016, ora 16.00.

Solicitantii de fonduri europene pentru agricultura si dezvoltare rurala au in 2016 la dispozitie peste 172 milioane de euro prin finantarile lansate azi.

Modalitatea de depunere a proiectelor este cea on-line pe pagina oficiala a Agentiei www.afir.info pentru toate cele trei submasuri.

„Deschiderea acestor sesiuni vine sa completeze fondurile disponibile pentru investitiile in agricultura si dezvoltare rurala din 2016. In sesiunea din 2015, solicitarea de fonduri pentru cele trei Submasuri a depasit 95 milioane euro. Avand in vedere simplificarile procedurale implementate de AFIR care faciliteaza semnificativ implementarea Programului, sunt convins ca pe parcursul acestui an vom epuiza toate sumele alocate” a declarat Eugen POPESCU, directorul general AFIR.

Pentru intocmirea documentatiei necesare obtinerii finantarii, solicitantii au la dispozitie Ghidul Solicitantului care poate fi consultat pe site-ul Agentiei, www.afir.info, la sectiunea „Investitii PNDR”, in pagina dedicata fiecarei submasuri in parte.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Cei 70,5 milioane euro disponibili in 2016 pentru accesarea Submasurii 4.1a - Sprijin pentru investitii in exploatatii pomicole” vor contribui la cresterea competitivitatii, si diversificarea productiei. Un alt obiectiv este cresterea calitatii produselor obtinute si imbunatatirea performantei exploatatiilor pomicole, dar si cresterea valorii adaugate a produselor prin sprijinirea procesarii fructelor la nivel ferma si a comercializarii directe a produselor obtinute. Sunt de asemenea sprijinite proiectele care duc la dezvoltarea lanturilor scurte de aprovizionare.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin submasura 4.1a sunt atat persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si familiale, dar si Societatile comerciale sau institutele de cercetare – dezvoltare.

Depinzand de dimensiunea exploatatiei si de obiectivele propuse prin proiect, intensitatea sprijinului este de 50% din valoarea cheltuielilor eligibile si se poate majora in unele situatii cu 20 puncte procentuale suplimentare, dar rata maxima a sprijinului combinat nu poate depasi 90%.

Astfel, sprijinul acordat pentru proiectele de investitii finantate prin sM 4.1a poate varia intre 100 mii euro si 1,05 milioane euro fonduri europene nerambursabile.

Dintre investitiile eligibile amintim:

      - Reconversia plantatiilor existente, inclusiv costurile pentru defrisare, materiale de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, lucrari de plantare, sisteme de protectie pentru grindina inclusiv generatoare terestre Antigrindina, inghet, canicula si ploaie, echipamente de irigatii la nivelul exploatatiilor;

      - In cazul proiectelor care propun achizitia de generatoare terestre antigrindina, solicitantul va prezenta la depunerea Cererii de Finantare, Acordul de principiu privind includerea generatoarelor terestre antigrindina in Sistemul National de Antigrindina si Crestere a Precipitatiilor (SNACP), emis de Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National de Antigrindina si Crestere a Precipitatiilor, iar la ultima Cerere de Plata, Avizul de includere in SNACP;

      - Infiintarea de plantatii pomicole, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de sustinere, pregatirea solului, lucrari de plantare, sisteme de protectie pentru grindina, inghet, canicula si ploaie;

Parte din Subprogramul Pomicol este si submasura 4.2a – Procesarea produselor Pomicole, cu o alocare de 8,6 milioane euro pentru sesiunea anuala continua din 2016.
Submasura sprijina financiar investitiile in unitatile care proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol, retelele locale de colectare, receptie, depozitare, conditionare, sortare si ambalare, producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile in unitatea proprie si pentru eficienta energetica precum si entru actiuni de marketing.

De asemenea, beneficiari eligibili sunt intreprinderi individuale si familiale, persoanele fizice autorizate si persoanele juridice (societati comerciale), inclusiv grupurile de producatori.

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri si forme asociative si 40% pentru intreprinderi mari. Intensitatea sprijinului se poate majora cu 20 de puncte procentuale, in cazul operatiunilor sprijinite in cadrul PEI (Programul European pentru Inovare).

In functie de tipul beneficiarului si de activitatea de procesare propusa, sprijinul european nerasmbursabil poate varia intre 200 mii euro si 1,5 milioane euro.

De exemplu, pentru producerea de bauturi sprijinul este de200 mii de euro pentru microintreprinderi si de 300 mii de euro pentru formele asociative (grupuri de producatori si cooperative).

Daca o microintreprindere poate obtine 900 mii euro pentru proiecte care acopera tot lantul alimentar, o intreprindere mare poate obtine pentru aceeasi activitate 1,5 milioane euro.

Banii disponibili prin aceasta submasura pot fi folositi si pentru:

 - Infiintarea, extinderea si modernizarea unitatilor ce colecteaza, conditioneaza si/proceseaza materie prima provenita din sectorul pomicol mentionata in Anexa I, inclusiv pentru producerea bauturilor alcoolice.

- Achizitionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalatii si echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime.

- Cheltuieli generate de organizarea si implementarea sistemelor de management a calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului; cheltuieli cu achizitionarea de tehnologii (know‐how), patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului; achizitionarea de software, identificat ca necesar in documentatia tehnico-economica a proiectului.

93,4 milioane euro sunt alocati pentru acest an submasurii 4.2 - “Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol”. Aceste fonduri sunt destinate investitiilor care au ca scop infiintarea si/ sau modernizarea unitatilor de procesare si comercializare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse si procese, aplicarea masurilor de protectia mediului, cresterea numarului de locuri de munca sau promovarea investitiilor pentru producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.

Beneficiarii Submasurii – persoane fizice autorizate, societati comerciale, cooperative agricole – pot obtine o rata a sprijinului public nerambursabil de maxim 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Astfel, pentru un proiect se pot obtine pana la 2,5 miloane euro Euro/proiect, in functie de tipul beneficiarului si investitia propusa.

Ca si in cazul proiectelor finantate prin submasura 4.2a, intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 de puncte procentuale, in cazul operatiunilor sprijinite in cadrul PEI (Parteneriatul European de Inovare).

Printre cheltuielile finantate prin submasura 4.2 se numara:

- Constructia, extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor unitatilor de procesare;

- Achizitionarea (inclusiv prin leasing) de utilaje noi, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime si/ sau comercializarii produselor agro-alimentare in cadrul lanturilor alimentare integrate;

- Cheltuieli generate de imbunatatirea controlului intern al calitatii si conformarea cu noile standarde impuse de legislatia europeana pentru procesarea si comercializarea produselor agro-alimentare;

Lista chieltuielilor eligibile, precum si toate conditiile de accesare ale celor trei submasuri sunt disponibile pe site-ul AFIR, www.afir.info.

Sursa: MADR
Foto: pixabay.com

Votati articolul

Peste 172 milioane de euro disponibili in 2016 pentru productia si industria pomicola
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 4 =