Scurta descriere a organelor aeriene ale pomilor fructiferi

Scurta descriere a organelor aeriene ale pomilor fructiferi
Pomii si arbustii fructiferi, ca multe alte plante, sunt compusi din doua categorii de organe: aeriene, adica situate deasupra nivelului solului si subterane, situate sub nivelul solului.
Intreaga parte a pomului aflata deasupra solului poarta numele de tulpina. Toamna, dupa cadera funzelor, la tulpina se observa doua parti deosebite: una cilindrica fara ramuri numita trunchi, care se continua cu o retea numeroasa de ramuri ce formeaza coroana. Pe o serie dintre ramurile coroanei se gasesc mugurii, care sunt organele de crestere si de fructificare ale pomilor. Dupa reinceperea cresterii, primavara si in cursul verii, pe tulpina apar organe noi, temporare, cum sunt florile, fructele si lastarii cu frunzele. Fiecare dintre aceste organe joaca un rol important in productia de fructe, motiv pentru care conformatia, evolutia si functiile lor trebuie bine cunoscute. Pe tulpina, mai precis pe ramurile coroanei se gasesc doua feluri de muguri: unii numiti vegetativi, iar altii floriferi. Mugurii vegetativi au rolul de a asigura cresterea partii aeriene a pomilor de la un an la altul. Din ei, in fiecare primavara, iau nastere organe tinere numite lastari, care in functie de cantitatea de hrana primita in cursul verii se transforma pana in toamna in alte diferite organe. Pomii formeaza anual un numar foarte mare de muguri vegetativi. Din acestia insa, numai o parte pornesc in crestere primavara; o alta parte raman in stare dorminda - muguri dorminzi. Mugurii vegetativi mai servesc pentru inmultirea soiurilor de pomi, cu ajutorul operatiei de altoire. Mugurii floriferi au rolul de a da nastere la fructe. Din ei se formeaza mai intai florile care, dupa fecundare dau rodul. De aceea li se spune si muguri de rod. La unele specii de pomi cum sunt merii, perii si gutuiul, din mugurii floriferi pot lua nastere, alaturi de flori si lastari, motiv pentru care se mai numesc si muguri micsti. Mugurii vegetativi sunt mici, de forma conica, cu varful ascutit si au largimea maxima la baza lor. Mugurii floriferi sunt voluminosi, umflati, cu varful mai rotunjit si au largimea mazima catre mijlocul lor. Lastarii sunt organe tinere, in crestere, pe care se formeaza frunzele. Iau nastere din mugurii vegetativi si numai in cazurile marului, parului si gutuiului mai pot lua nastere si din mugurii florali. Cresterea lastarilor in lungime si grosime incepe primavara odata cu dezmuguritul pomilor si se termina la cadera frunzelor cand lastarii devin ramuri. In cursul cresterii lastarilor, la baza fiecarei frunze se formeaza mugurii vegetativi pentru anul urmator.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.7 din 5 - 5 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 5 =