Cum pregatim terenul pentru plantarea puietilor

Cum pregatim terenul pentru plantarea puietilor
Pentru ca radacinile pomilor tineri sa creasca repede si sa patrunda cu usurinta in sol, este necesar ca terenul sa fie lucrat adanc si ingrasat, inainte de plantare.
Anumite rezultate practice au aratat ca cea mai buna lucrare este desfundatul terenului pe toata suprafata, la o adancime de 50-60 cm. Desfundatul este recomandat a se face cu 1-3 luni inainte de plantare. Odata cu aceasta lucrare se incorporeaza obligatoriu in sol 3-5 kg pe mp gunoi de grajd sau ate ingrasaminte specifice. Cu doua-trei saptamani inainte de plantarea propriu-zisa, terenul desfundat se discuieste si daca este cazul se niveleaza. Dupa finalizarea acestor operatiuni urmeaza pichetarea - insemnarea pe teren a locului pomilor. Locul fiecarui pom se insemneaza prin batere unor tarusi. Lucrarea de pichetare trebuie realizata cu atentie, fie ca randurile vor fi liniare sau curbe; pomii trebuie sa se inscrie cat mai perfect pe rand - din motive vizuale, lipsa de aliniere fiind naplcuta ochiului, cat si pentru protejarea pomilor in cazul lucrarilor mecanizate. Urmeaza executarea gropilor. Pe terenurile desfundate gropile nu trebuie sa fie mari, ci numai atat cat este nevoie pentru introducerea corecta a radacinilor, in general 50/50 cm. Pe terenurile arate superficial sau sapate la cazma, sau la plantarea catorva pomi in jurul locuintelor, se sapa gropi individuale, largi de 0,8 - 1 m si adanci de 0,6 m. In acest caz, ingrasarea terenului se face amestecand foarte bine pamantul rezultat din groapa cu o galeata de gunoi bine fermentat (mranita, pamant de flori). Amestecul poate fi facut mai devreme sau in momentul plantarii. Cu toate ca sapatul gropilor poate fi facut la plantare, este cu mult mai bine ca acesta sa fie facut mai din vreme cu 1-2 luni. Distantele la care se planteaza pomii unul de altul se stabilesc functie de specia pomului, pentru ca nerespectarea acestora duce la o fructificare slaba si de calitate indoielnica.

Votati articolul

Cum pregatim terenul pentru plantarea puietilor
Rating:
Nota: 5 din 5 - 8 voturi.

Comentarii 1 comentarii

Ilau Alin 22 Iunie 2014
Buna ziua !rnVreau sa infiintez o plantatie de evodia. Cum se procedeaza cu semintele ? care e procedura de stratificare.rnVa multumesc !

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 - 1 =