Se pot cultiva pomi in ghivece?

Se pot cultiva pomi in ghivece?
Cei care iubesc copacii insa nu dispun de suficient loc pentru a-i creste in conditi normale, afara, in gradina, pot opta pentru varianta cultivarii lor in ghivece. Un copac la ghiveci este ceva inedit: pe balcon, dau culoare si un aer de intimitate; la intrarea in casa, dau un aspect prietenos. Plumeria, Camelia, Magnolia si chiar cateva specii care in mod obisnuit cresc direct in pamant (tei, pomi fructiferi, citrice) pot fi plantati in ghivece si amplasati pe balcoane sau langa usa de la intrare.

Copacul trebuie plantat intr-un ghiveci mare, raportat la dimensiunile radacinilor sale. Acestea trebuie sa aiba gauri pentru scurgerea apei si sa fie de aproximativ 2-3 ori mai mari in diametru decat balotul de radacini. Se pot alege ghivece de plastic sau ceramice (acestea din urma sunt mai frumoase, pot fi pictate acasa, insa sunt mult mai scumpe si mai greu de transportat – faptul ca sunt grele este si un avantaj, ele nu se vor destabiliza/rasturna din cauza vantului puternic si a coroanei bogate).

Pamantul folosit trebuie sa fie de buna calitate, eventual imbogatit cu materie organica si nu foarte greu (unele sopiri de pomi nu suporta pamantul humos, mereu umed). Cand radacinile au consumat tot pamantul din ghiveci, este momentul transplantarii intr-un ghiveci mai mare sau undeva afara. O modalitate de a pastra pomul deja mare in ghiveci este scurtarea radacinilor pana la o treime si replantarea in acelasi vas, insa folosind substrat nou.

Pomii se uda regulat, conform necesitatilor fiecarei specii. Ca regula generala, udarea se face atunci cand pamantul de la suprafata ghiveciului este uscat. Ghiveciul trebuie sa fie amplasat intr-un loc in care arbustul sa beneficieze de suficienta lumina. Se pot face fertilizari cu substante speciale, pentru fiecare specie in parte.

Votati articolul

Se pot cultiva pomi in ghivece?
Rating:
Nota: 4.42 din 5 - 19 voturi.

Comentarii 1 comentarii

carmenc 21 Iulie 2014
Pentru frumosii copacei din imagine si pentru multi altii gasestighivece potrivite si frumoase aicirnGhivece

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 + 3 =