Pomi fructiferi: Gutuiul, cydonia oblonga

Pomi fructiferi: Gutuiul, cydonia oblonga
Gutuiul sau Cydonia oblonga este un pom fructifer inrudit cu marul si parul, dar singura specie care face parte din familia Cydonia. In general creste ca un arbust mic, are frunze lucioase si flori foarte frumoase, de culoare alb-rozalie, dar care miros urat. Este pretentios fata de apa, temperatura si lumina.

Gutuiul trebuie plantat pe un teren bine luminat, expus la soare. Daca nu are lumina suficienta, gutuiul rodeste tarziu si putin, ramurile din interior se usuca si, in timp, arborele se va usca. Are nevoie de multa apa, motiv pentru care solul trebuie sa fie mereu umed, fertil si usor; nu sunt recomandate deloc solurile nisipoase, argiloase, grele sau cu putine elemente nutritive.

In primul an de la plantare, primavara, gutuiul se taie pana la 80 cm de la sol. Pe timpul verii, se aleg 3-4 lastari care sa formeze coroana.

In livada, se planteaza alaturi de alti arbusti fructiferi precum marul, prunul sau visinul, din soiuri care nu cresc foarte inalte.

Se inmulteste prin seminte, marcotaj sau altoire.

Votati articolul

Pomi fructiferi: Gutuiul, cydonia oblonga
Rating:
Nota: 4.9 din 5 - 5 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 5 =