Ce este altoirea

Ce este altoirea
Altoirea este operatia tehnica in cursul careia se imbina artificial plante, portiuni de plante sau de organe in scopul de a le determina sa convietuiasca.
La locul de altoire se realizeaza o sudura prin intermediul unui tesut nou, rezultat din inmultirea celulelor. In final se obtine o planta noua, capabila sa vegeteze si sa fructifice normal. Din definitie se poate constata ca pentru altoire sunt necesare fie doua plante, fie doua portiuni de planta sau de organe. Una din aceste parti, care poate fi chiar o planta intreaga inradacinata, se numeşte portaltoi, iar cea de a doua parte, care se imbina cu prima, se numeşte altoi. Cand portaltoiul este o planta intreaga inradacinata, este de fapt un puiet provenit din seminte, sau din lastari de radacina, iar cand este numai o portiune de ramura sau de tulpina este de fapt un butaş, care atunci cand este introdus in pamant, la umezeala şi caldura, va inradacina. Altoiul poate fi un mugure, o portiune de ramura cu cativa muguri in stare de repaus sau in vegetatie, varful de creştere al unei tulpini, sau chiar o planta intreaga. La planta rezultata prin altoire radacina provine din portaltoi, in timp ce partea supraterestra provine din altoi.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.18 din 5 - 11 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =