Cum sa nivelezi gradina in 8 pasi

Cum sa nivelezi gradina in 8 pasi
Daca vrei sa ai un peisaj placut si usor de intretinut, nivelarea terenului este primul pas cu care ar trebui sa incepi amenajarea unei gradini. O curte sau o gradina nivelata creste posibilitatile de a configura peisajul si iti permite sa eviti daune si reparatii costisitoare ulterioare.

Gazonul trebui sa fie tinut cat mai departe de casa pentru a nu permite apei de ploaie sa ajunga la fundatie si a se infiltra in pereti, favorizand umiditatea in interior si slabind structura de rezistenta. În acest mod poti evita si inundarea subsolului, mucegaiul, igrasia sau putrezirea grinzilor.

 

Totodata, o nivelare proasta poate afecta amenajarea peisagistica, nu iti va permite sa plantezi plantele si arborii pe care ii doresti in gradina, favorizeaza stationarea apei, aparitia tantarilor si a daunatorilor si iti pune sanatatea in pericol.

 

Cand este necesara nivelarea curtii sau a gradinii

 

Chiar daca ai nivelat curtea in trecut, s-ar putea sa fie necesar sa revii daca au fost indepartati copaci, a fost instalata o canalizare, au aparut daune create de animale, ai instalat o piscina, terenul s-a reasezat, sunt probleme de drenaj, etc. Toate acestea sunt semne ca trebuie sa nivelezi curtea.

Cel mai simplu mod pentru a-ti da seama ca sunt probleme cu nivelarea terenului este prezenta apei statatoare. Daca nu ai un drenaj adecvat, este o problema si trebuie sa actioneze cat mai repede.

 

Instrumente de care ia nevoie pentru a nivela curtea

 

Daca vrei sa fii cat mai precis in crearea peisajului, incepe prin a masura panta curtii. Este de dorit ca aceasta sa favorizeze curgerea apei cat mai departe de fundatie si sa fie suficient de lina pentru a putea planta plantele si arborii pe care ii doresti. Pentru a nivela curtea ai nevoie de un mai compactor, nivela de dulgher si sfoara.

 

Terenul din jurul casei trebuie sa fie inclinat cu cca 60 mm in jos pe masura ce te indepartezi de casa si cu cca 60 de cm la 30 de m. Mai exact, la distanta de 30 de m de casa terenul ar trebui sa fie mai jos cu cca 60 de cm. Acolo unde sunt pante foarte abrupte poti lua in considerare adaugarea de sol sau construirea de terase si nivelarea cu un mai compactor. Daca vrei sa te ocupi singur de amenajarea curtii si a gradinii, vei avea nevoie de masina de tuns iarba, nisip, sol, compost, grebla, matura, lopata, roaba, etc.

 

Hai sa vedem care sunt cei 8 pasi pe care trebuie sa ii parcurgi pentru a nivela gradina.

 

Pasul 1 - tunderea gazonului

Nivelarea curtii incepe cu tunderea gazonului. Asigura-te ca tai iarba cat mai scurt, dar nu foarte scurt. Daca o vei taia pana la punctul in care tulpinile firelor de iarba sunt vizibile, atunci se va usca. Iarba colectata o vei putea folosi pentru a face compost care iti va fi util in gradina.

 

Pasul 2 - scoate gazonul acolo unde este necesar

Începe sa pregatesti gazonul pentru nivelarea gradata a terenului si evalueaza amestecul de materiale de la baza radacinilor. Daca este foarte dens, gazonul nu beneficiaza de aer si nu creste cum trebuie. Daca este prea dens si radacinile prea bogate, poti indeparta din gazon. Pentru un gazon mic, poti folosi o grebla de paie, iar pentru unul mare o masina de decupat.

 

Pasul 3 - scoate gazonul in zona scufundata a terenului

Cauta zonele mai joase de 7 cm si scoate gazonul de deasupra cu ajutorul unei lopeti. Ai grija sa introduci lopata suficient de adanc pentru a ajunge sub radacini si a decoperta cat mai bine suprafata.

 

Pasul 4 - pregateste amestecul de sol: pamant cu nisip si compost

Este momentul sa pregatesti umplutura pentru a completa zonele decopertate. Fa un amestec de sol din doua parti de pamant, 2 parti de nisip si o parte de compost. Solul si compostul ofera ierbii tale nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta, iar nisipul nu se compacteaza usor si mentine nivelul curtii in timp.

 

Pasul 5 - umple gaurile cu amestecul de sol

Acum vei umple gaurile rezultate la pasul 3 cu amestecul de sol pe care l-ai facut la pasul 4. Dupa ce ai acoperi gaurile, pune deasupra gazonul decopertat la pasul 2.

 

Pasul 6 - uniformizeaza gazonul

Dupa ce ai umplut toate gaurile, acopera toata suprafata cu un strat subtire de sol, nu trebuie sa fie mai mare de 1 cm. Daca vei pune prea mult, vei sufoca gazonul. În final, acolo unde crezi ca este necesar, mai poti adauga.

 

Pasul 7 - uda terenul

Este momentul in care poti porni aspersoarele de gazon pentru a uda terenul. Acest lucru ajuta amestecul de sol sa intre cat mai bine in iarba si sa umple golurile de aer si va revitaliza gazonul.

 

Pasul 8 - unde este necesar, completeaza cu amestec de sol

Pentru a nivela complet curtea, s-ar putea sa fie necesar sa adaugi mai multe straturi de sol. Ar trebui sa aplici al doilea strat si sa repeti pasii 5 si 6 pana cand vezi ca iarba incepe sa creasca si nu se mai observa primul amestec de sol.

Votati articolul

Cum sa nivelezi gradina in 8 pasi
Rating:
Nota: 3.95 din 5 - 106 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 1 =