Cautare
Abonare Newsletter Gratuit
Aboneaza-te gratuit si primeste noutati pe email.
Ultimele comentarii
Mihai spune: Buna ziua, Buna ziua, m-ar interesa sa vad si eu niste poze daca se poate va rog, sunt curios cum sunt, petala ramane moale, merg vopsiti, se mentine culoarea naturala Multumesc herascumihai@yaho
16-Apr-2014 14:36:56
Raspunde la intrebare
Alexandra spune: Multumesc pentru informatii. Totusi, as dori sa sa intreb, ce fel de nisip? daca tai frunza cu codita si o bag direct in pamant, inteleg ca nu o sa se prinda? Multumesc !
03-Apr-2014 04:22:18
Raspunde la intrebare
Alexandra spune: Multumesc pentru informatii. Totusi, as dori sa sa intreb, ce fel de nisip? daca tai frunza cu codita si o bag direct in pamant, inteleg ca nu o sa se prinda? Multumesc !
03-Apr-2014 04:21:43
Raspunde la intrebare
Cum sa ai casa visata

Cum se cultiva sparanghelul

Cum se cultiva sparanghelul


Sparanghelul este o leguma considerata delicatesa, nu foarte cultivata la noi in tara, dar care nu va pune fermierul in dificultate, atata timp cat i se ofera conditii propice.

Sparanghelul are nevoie de un teren aflat in plin soare, unde sa beneficieze de cel putin 7 ore de soare pe zi. Pamantul trebuie sa fie de calitate buna si usor drenabil, pentru ca planta uraste umiditatea. Se cultiva cel mai bine in santuri de 14 cm adancime si 20 cm latime; dupa plantare, se fac musuroaie de 5 cm inaltime – astfel isi va forma radacini puternice si adanci. Peste vara, sparanghelul se uda moderat, dar zilnic.

Sparanghelul se inmulteste prin seminte sau prin divizare. Divizarea se face primavara devreme, impartind planta in 3-4 tulpini/lastari cu radacini proprii. Semintele se tin in apa calda timp de 24 de ore inainte de semanat, deoarece au coaja destul de dura; acestea germineaza la 18-20 grade Celsius, iar rasadurile apar in 3-4 saptamani. Desi cresc destul de greu, rasadurile sunt gata de plantare in ghivece individuale sau pe locul definitiv in 2-3 luni. Pe timpul iernii, ghivecele se aduc in casa si se tin la temperaturi scazute; afara, straturile se protejeaza cu mulci sau folii speciale. Cand sunt cultivate in ghivece, se face o transplantare si schimbare a pamantului obligatorie, primavara devreme, inainte ca planta sa reintre in perioada vegetativa. Pe timpul verii, se aplica tratamente cu ingrasaminte complexe.

Recoltarea si consumul sunt posibile dupa 10-12 luni de la semanat.


Autor | Dragos Serban


Comentarii
Comentarii 0 comentarii