10 Garduri Vii cu Crestere Rapida: Care e Favoritul Tau?

10 Garduri Vii cu Crestere Rapida: Care e Favoritul Tau?
Amenajarea unui gard viu in jurul casei este o optiune mai eleganta si, totodata, mai sanatoasa decat gardul clasic. Motivul e simplu: garanteaza discretie, protejeaza, retine apa de ploaie si praful si reduce fluctuatiile de temperatura. Gardurile vii pot fi realizate dintr-o imbinare de mai multe plante. Astfel, exista garduri vii impodobite cu flori parfumate, garduri care isi schimba culorile in functie de anotimp sau garduri vii cu frunze permanent verzi.

Garduri vii din tufe de iasomie

Iasomia este o planta cu crestere rapida care poate atinge o inaltime de 2-3 metri in 3 ani. Planta trebuie amplasata intr-un loc luminos sau semi-umbros.

Iasomia creeaza un gard viu decorativ, gratie frunzelor bogate si a florilor deosebite. Florile sunt albe si parfumate pe timpul verii, deci se recomanda cultivarea iasomiei langa o zona destinata momentelor de relaxare.
 

Garduri vii cu Leylandii

Leylandii este o specie de chiparos folosit pentru a obtine un gard viu cu crestere rapida. Ritmul de crestere atinge aproximativ un 1 m pe an. Densitatea frunzisului are o capacitate ridicata de protectie impotriva vanturilor, frigului si mai mult, reduce poluarea fonica.
 

Garduri vii cu Laurul englezesc

Laurul englezesc (Prunus laurocerasus) creste pana la 60 cm pe an, isi mentine frunzisul verde daca este asezat in spatii semi-umbroase sau cu lumina puternica, departe de soluri umede.
 

Garduri vii cu Tuia

Cedrul rosu occidental (Thuja Plicata) ajunge intr-un an la 60-75 cm. Sunt plante rezistente la inghet, compatibile cu majoritatea solurilor, mai putin cu cele prea umede.

Tuia Smaragd formeaza un gard viu dens, cu frunze vesnic verzi, cu o prospetime de invidiat chiar si in toiul iernii.
 

Garduri vii cu Mirtul de ceara

Aceasta planta face fata celor mai ridicate temperaturi, nu necesita conditii de ingrijire speciale si se bucura de un ritm optim de crestere de pana la 1.5 m pe an.
 

Garduri vii cu Lemn cainesc

Lemnul cainesc (Ligustrum ovalifolium) garanteaza garduri vii rezistente si dense. Acesta creste pe tot parcursul anului, dar in sezonul primavara-vara, frunzisul se dezvolta abundent. Primavara se recomanda tunderea tufelor cu 10-15 cm inaltime de la pamant pentru ramificare. Se poate tunde foarte usor pentru a-i da forma dorita. Lemnul Cainesc se acomodeaza cu orice tip de sol.
 

Garduri vii cu Pyracantha

Pyracantha se cultiva si se ingrijeste fara conditii speciale. In sezonul cald, cresc flori albe, care se transforma toamna in bobite de culoare portocalie. Creste anual pana la 4 m in inaltime si in diametru. Aceasta este adesea utilizata pentru a masca ziduri si cladiri inestetice, sau pentru a delimita terenul din gradina. Se planteaza la 0.5 m, distanta minima de ziduri.
 

Garduri vii cu vita ornamentala sau de masa

Vita salbatica sau ornamentala creste rapid si poate acoperi o pergola pana sus. Este alegerea inspirata pentru crearea unor spatii intime sau de relaxare in sezonul cald.

Frunzele de vita cu struguri de masa asigura densitatea si un verde bogat. Insa, spre deosebire de prima categorie, vita de struguri nu poate fi urcata pe bolta pentru ca asta ar insemna ca tulpinile sa ramana goale.
 

Garduri vii cu Carpinus Betulus

Carpinus Betulus este un arbust ornamental foarte popular, multumita frunzisului luxuriant. Carpenul este planta de care ai nevoie ca sa obtii un gard viu vesnic verde cu crestere rapida chiar si in timpul iernii. Are frunze ovale, tolerante la ger si la spatiile umbroase.

Gardurile vii din carpen sunt adesea utilizate pentru a construi arcade peste caile de acces. Alegerea locului de plantare este simpla, carpenul fiind planta care se poate dezvolta cu succes atat in soluri cu aciditate moderata sau slab alcaline, cat si in soluri nisipoase.
 

Garduri vii cu Bambus

Bambusul este planta vesnic verde si cu nevoi minime pentru crestere si ingrijire. Fargesia este cel mai potrivit soi de bambus pentru amenajarea gardurilor vii in soluri umede. Pentru zonele uscate, opteaza pentru "Fargesia murielae", "Fargesia rufa", sau "Fargesia robusta". "Bambusul sageata" ofera frunze mari, verzi si iubeste, de asemenea, locurile cu soare, nesecetoase si fara vanturi.

Votati articolul

10 Garduri Vii cu Crestere Rapida: Care e Favoritul Tau?
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 2 =