Salcia: Un Element Care N-ar trebui sa Lipseasca din Gradina ta

Salcia: Un Element Care N-ar trebui sa Lipseasca din Gradina ta
Salcia, cunoscuta inclusiv sub denumirea stiintifica de salix L, este un gen de planta inclus in familia salicaceae, care cuprinde o varietate de tipuri, care depaseste impresionantul numar de 400 - arbori, arbusti, cat si subarbusti.

Varietatea se reflecta inclusiv in aspectul acestora si mai ales in inaltime, care fluctueaza de la 6 cm - salix herbacea, care este un caz deosebit, pana la cele mai impresionante, care pot ajunge sa depaseasca 30 de metri. toate se caracterizeaza prin lujeri elastici si frunze cazatoare.

 

In Romania, toate tipurile de plante incluse in genul salix se pot identifica cu denumirea generica de salcie, termen care provine din punct de vedere etimologic din limba latina. Cele mai frecvente specii intalnite in mod natural in acest spatiu sunt salix alba sau salcia alba, salix babylonica sau salcia plangatoare, salix matsudana sau salcia japoneza si salix caprea sau salcia capreasca.

 

Din punctul de vedere al conditiilor prielnice pentru cresterea acestei plante, putem aminti clima temperata, (in special cea din emisfera nordica) pentru zonele mai racoroase si solurile umede, care se pot gasi pe malurile iazurilor, raurilor si lacurilor.

 

Asemenea multor elemente ale mediului natural, salcia a inceput sa fie treptat tot mai mult valorificata de om in diferite scopuri si pentru a indeplini diferite functii. in mod evident, prima care vine in minte oricui este functia decorativa, datorita aspectului placut al acestei plante, care are capacitatea de a transforma radical orice gradina.

 

In cazul utilizarii salciei in acest scop, trebuie sa aveti in vedere ca exista mai multe tipuri de salcie, cu aspecte total diferite. Nu este vorba doar de salcia salbatica, care atinge inaltimi destul de impresionante si creste in mod natural acolo unde are conditii prielnice, care are de asemenea un aspect deosebit in comparatie cu alti arbori, ci in special de alte tipuri care arata mult mai bine din punct de vedere estetic.

 

De asemenea, aceasta planta a fost treptat inclusa in industria farmaceutica si cosmetica, deoarece din aceasta poate fi extras acidul salicilic care este folosit in creme, seruri si alte produse de ingrijire.

 

Ce tipuri de salcie exista?


 

Printre cele mai mari tipuri de salcie se numara salix nigra, care este originara din america de Nord si salix fragilis, salix alba, ambele specifice zonei geografice europene, care ating pana la 20 de metri inaltime. toate cele trei specii s-au adaptat zonelor extrem de joase, de campie, unde pot fi observate cel mai frecvent.

 

O alta specie destul de impresionanta din punct de vedere al inaltimii este salix chilensis si poate fi identificata intr-o zona mai putin specifica pentru aceasta specie, mult mai aproape de ecuator, care poate fi identificata pe harta in arealul geografic al statelor Mexic si Chile.

 

Alta specie cunoscuta care poate fi inclusa in aceeasi categorie isi are originea in spatiul est-asiatic si poarta denumirea de salix babylonica. Desi necesita mult spatiu si o cantitate consistenta de apa, care trebuie asigurata de obicei prin irigatii, acestea sunt ideale pentru a asigura umbra si racoare in zilele toride de vara.

 

Pentru gradini, insa, cu scopul indeplinirii functiei decorative, sunt mult mai indicate salciile cu dimensiuni mai reduse, care sunt mult mai usor de intretinut si arata de obicei mult mai spectaculos decat cele mari.

 

O trasatura distinctiva a acestora consta in florile colorate, care confera o imagine total diferita spatiului in care sunt plasate, indiferent ca sunt singure sau dispuse asemenea unui gard viu. Cateva exemple care atrag prin aspectul inedit sunt salcia japoneza Flamingo, salcia Golden sunshine sau chiar salcia scotiana Kilmarnock.

 

In cazul in care te intereseaza acest tip de planta pentru a adauga o nota de unicitate gradinii tale, poti consulta optiunile disponibile chiar pe site-ul nostru, la adresa  https://verdena.ro/collections/salcie, unde vei putea descoperi toate cele trei tipuri de salcii mici, precum si un tip de dimensiuni mai mari – salix Babylonica.

 

Pentru a pastra un aspect ideal al acestor plante, care sa confere spatiului verde un efect vizual placut, acestea trebuie ingrijite corespunzator si plasate in cele mai bune conditii.

 

De ce aspecte trebuie sa tii cont pentru a ingriji o salcie:


 

  • Lumina: Salciile prefera locurile luminoase si insorite, deoarece au nevoie de minimum 4 ore de lumina de zi pentru dezvoltare optima.
  • Temperatura: Majoritatea speciilor sunt adaptate climei tarii noastre si rezista bine chiar si in anotimpul de iarna, revenind la aspectul frumos incepand cu anotimpul de primavara.
  • Solul: Acesta nu ridica probleme de obicei din punctul de vedere a tipului. Principala caracteristica pe care trebuie sa o indeplineasca este umiditatea ridicata.
  • Fertilizarea: Pentru a stimula cresterea, nu trebuie sa uiti de importanta ingrasamintelor specifice pentru acest tip de planta. Exista o gama extrem de mare de astfel de produse la preturi accesibile, care vor face cu siguranta diferenta.
  • Taierile: Contribuie extrem de mult la aspectul estetic, mai ales ca acestea sunt sensibile si se pot rupe cu usurinta in forme nepotrivite.

Votati articolul

Salcia: Un Element Care N-ar trebui sa Lipseasca din Gradina ta
Rating:
Nota: 4.15 din 5 - 13 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 + 3 =