Cultivare hamei - mancare de hamei

Hameiul in gradina
Coardele de hamei se dezvolta luxuriant, ajungand pana la 8-10 metri, cu internoduri de 15-25 cm. Lastarii sunt verzi, lungi de pana la 120 cm, iar frunzele sunt 3-5 lobate. Se cultiva pe soluri permeabile, usoare si ferite de vant. Imbraca rapid orice suport precum gardurile, peretii acoperiti cu spaliere sau trunchiurile de copaci.
Ciorba de hamei
Ciorba de hamei se face din varfurile fragede ale plantelor care apar primavara. Se rup varfurile de pana la 8 cm, cu tot cu frunze, care sunt cele mai fragede. Se spala si se curata. Separat, intr-o oala potrivita, se fierb oase afumate de vita sau porc impreuna cu 2-3 cepe. Se scot dupa 30 de minute si se adauga lujerii de hamei, impreuna cu 2 morcovi taiati rondele si 2-3 cartofi. Se acopera oala si se mai lasa alte 30 de minute. Se serveste cu smantana sau iaurt.
Ceai sedativ si calmant de hamei
Infuzia de hamei se prepara dintr-o lingura de conuri de hamei maruntite, la o cana de apa. Impotriva insomniilor si pentru a avea efect de somnifer natural, ceaiul se bea cu o ora inainte de culcare.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.