Fabricarea caramizii
Data | 00 0000
Caramizile se pot fabrica pe cale manuala sau pe cale mecanica.
Pe cale manuala se obtine caramida de mana, care este un material cu porozitate mare si cu rezistenta redusa, utilizat inca, pe scara redusa, la cladiri cu un singur nivel, la sate.
Procedeul larg raspandit astazi este fabricarea mecanica a caramizilor, prin care se produce caramida presata, material cu porozitate redusa si rezistenta mare, ceea ce ii asigura larga utilizare in constructii.
Cu toate ca astazi metodele tehnice au evoluat, acestea se bazeaza pe metoda descrisa in continuare.
Fazele de fabricatie a caramizilor sunt urmatoarele: se extrage argila din cariera si se depoziteaza in aer liber, in straturi de circa 1,00 m, expusa intemperiilor cel putin o iarna. Prin acest proces de macerare, se produce faramitarea particulelor argilei, urmata de o cat mai buna amestecare (omogenizare).
Faza urmatoare de fabricatie este presarea pastei. In acest scop, argila macerata se amesteca ou nisip, cu unele materiale ajutatoare destinate imbunatatirii caracteristicilor argilei, precum si cu apa necesara, in vederea obtinerii plasticitatii corespunzatoare. Acest amestec, dozat in dozatoare automate, se trece prin instalatiile de malaxare, rezultand astfel pasta argiloasa din care se vor fasona caramizile.
Se trece apoi la fasonarea caramizilor. In cazul procedeului manual, caramizile se fasoneaza cu ajutorul unor tipare din lemn sau din tabla, udate in prealabil prin scufundarea in vase cu apa, apoi presarate cu nisip la interior, pentru a se inlatura lipirea pastei de tipar. Tiparele se transporta la aria de uscare a caramizilor, unde, prin rasturnare, se aseaza caramizile fasonate, spre a se usca.
In cazul fabricarii mecanice a caramizilor, pasta argiloasa, comprimata de un mecanism, se trece printr-o filiera care are forma si dimensiunile caramizilor. Din filiera iese blocul continuu fasonat din pasta, care este taiat pe cale automata la dimensiunile finale.
Faza urmatoare de fabricatie este uscarea caramizilor. Caramizile fasonate din pasta argiloasa se asaza pe aria de uscare, sub soproane, sau sunt supuse procesului de uscare, in uscatorii speciale.
Ultima faza de fabricatie a caramizilor este arderea. Arderea caramizilor de mana se face de obicei in cuptoare de camp, iar arderea caramizilor presate se efectueaza in cuptoare industriale, la temperatura de circa 900°C.
Comentarii 1 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.