Sfaturi pentru cultivarea sfeclei
Data | 00 0000
Sfecla este o leguma usor de cultivat si o sursa minunata de vitamina A si C. Sfecla este bogata in substante cu proprietati antioxidante, antiinflamatorii si detoxifiante.
Sfecla iubeste temperaturile scazute, astfel ca poate si plantata primavara devreme (la o luna dupa ultimul inghet) pentru a fi recoltata toamna; altfel, cultivarea se mai poate face si vara tarziu.
Se poate planta alturi de fasole, ceapa, varza, salata sau broccoli.
Cultivarea sfeclei:
- alege un loc din gradina care are parte de soare din plin, pe toata durata zilei;
- imbunatateste calitatea solului sapand adanc, pana la 30-40 cm si adaugand compost;
- pamantul trebuie sa fie nisipos si afanat (sfecla se dezvolta cel mai bine in aceste conditii);
- planteaza cateva seminte in cuiburi aflate la 1,5-2 cm adancime, cu 2,5 cm distanta intre ele si 30-40 cm intre randuri;
- se uda bine, astfel incat solul sa fie umed pe toata durata perioadei de dezvoltare;
- dupa ploaie, pamantul trebuie din nou afanat;
- buruienile trebuie indepartate imediat ce apar.
Recoltarea sfeclei se poate face cam la 3 luni de la plantare, cand trebuie verificata daca a ajuns la dimensiunea potrivita. Daca sfecla ajunge sa aiba radacini mai lungi de 7 cm, leguma va deveni tare si lemnoasa - recoltarea se face, asadar, pana cand sfecla ajunge sa aiba aceste dimensiuni. Sfecla se pastreaza bine timp de cateva saptamani, intr-o punga de plastic, in frigider. Inainte de asta trebuie sa ii tai partea de sus, cu tulpina si 2,5 cm dinspre radacini.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.