Cum sa ingrijesti trandafirii primavara?

Cum sa ingrijesti trandafirii primavara?
Trandafirii reprezinta printre cele mai iubite flori atat datorita aspectului, cat si a mirosului placut pe care acestia il emana. Iar daca iti doresti sa te bucuri de prezenta trandafirilor si in propria ta gradina, este bine sa stii ca procesul de ingrijire al acestora nu este deloc unul foarte complicat.

Trandafirii nu sunt plante pretentioase, iar daca urmaresti intocmai sfaturile si recomandarile urmatoare, te vei bucura de tufe bogate de flori.

 

Cum se realizeaza dezmusuroirea?

 

           Dezmusuroirea sau dezgropatul, cum mai este cunoscut acest proces, reprezinta principala forma de ingrijire pe care trebuie sa o aplici trandafirilor. Aceasta presupune indepartarea pamantului sau a altor materiale aflate la baza tulpinii si se realizeaza intotdeauna inainte de taierea tufelor.

 

           De regula, dezmusuroirea se realizeaza in prima parte a lunii martie, insa, in functie de zone si de temperaturile resimtite, acest proces poate fi realizat si spre finalul lunii.

 

           Iata care sunt principalele informatii despre dezmusuroire pe care este indicat sa le cunosti:

 

-     Dezmusuroirea se face doar atunci cand a trecut pericolul inghetului;

-     Dezmusuroirea nu se face in momentul in care pamantul este inca umed;

-     Aceasta forma de ingrijire nu trebuie realizata trandafirilor plantati toamna;

-     Nu trebuie amanata dezmusuroirea pana in luna aprilie deoarece trandafirii incep deja sa se dezvolte;

-     Imediat dupa dezgropare se fac taierile tufelor.  

 

Care este rolul aplicarii taierilor trandafirilor?

 

           Aplicarea taierilor pentru trandafiri ajuta tufele sa creasca cu mai mult spor si sa infloreasca mai abundent.

 

Daca toamna trandafirii sunt scurtati la o lungime de 30 - 40 de cm astfel incat sa faca fata greutatii zapezii, primavara este momentul in care trebuie indepartate ramurile mai uscate, deteriorate sau care stau prea ingramadite.

Principalele scopuri si beneficii ale taierii tufelor de trandafiri sunt urmatoarele:

 

-     Se asigura o mai buna aerisire a tufei;

-     Tufa va avea o cantitate suficienta de lumina;

-     Florile vor creste mai repede, tulpina fiind mai productiva;

-     Tufa de trandafiri va avea o forma mult mai frumoasa.

 

Nu uita sa tii cont de faptul ca trandafirii plantati in toamna dinainte nu trebuie taiati!

 

In afara de taierea trandafirilor la inceputul primaverii, este recomandata curatarea plantelor si dupa fiecare stadiu de inflorire.

 

Udarea trandafirilor

 

           Udarea trandafirilor este esentiala pentru a ajuta planta sa se dezvolte intr-un mod armonios. Insa, chiar si in ceea ce priveste udarea acestora este indicat sa tii cont de anumite sfaturi pentru a nu le produce vreun rau.

 

-     Trandafirii se uda in functie de sezon si de caracteristicile vremii, daca aceasta este mai ploioasa sau secetoasa. In special in perioadele fara precipitatii, trandafirii se uda astfel: primavara o data sau maxim de 2 ori pe saptamana, iar vara de 3-4 ori pe luna.

 

-     Nu este deloc recomandat ca trandafirii sa fie udati in fiecare seara, acest lucru facandu-i mai slabi in fata daunatorilor si a frigului din anotimpul rece.

 

-     Apa folosita pentru udarea trandafirilor nu trebuie sa contina substante daunatoare.

 

Incearca sa tii cont de ciclul de udare al trandafirilor pentru ca acestia sa creasca intr-un mod sanatos si ferit de posibile boli.

 

Aplicarea ingrasamintelor

 

           Aplicarea ingrasamintelor este recomandat sa se realizeze dupa fiecare val de inflorire a trandafirilor. Rolul aplicarii ingrasamintelor este acela de a ajuta la mentinerea sanatatii plantei, fapt care asigura inflorirea mai abundenta a acesteia si o mai mare rezistenta in fata daunatorilor.

 

           Recomandarea este ca ingrasamintele folosite sa cuprinda cateva elemente esentiale precum azot, fosfor, potasiu, dar si calciu, fier, magneziu sau zinc. Pentru principalele elemente, azotul, fosforul si potasiul exista simbolurile NPK pe care le vei gasi pe orice pachet de ingrasamant pe care il vei folosi.

 

           Atentie insa la faptul ca aplicarea ingrasamintelor trebuie sa inceteze in apropierea sezonului rece. Ca o regula, ingrasamintele nu se mai pun incepand cu luna septembrie sau cu aproximativ 8 saptamani inainte de aparitia primului inghet. In acest mod, trandafirii isi vor intari ramurile astfel incat sa capete o rezistenta ridicata pentru perioada care urmeaza.

 

           Ingrasamintele vor stimula cresterea si inflorirea plantei, iar tu te vei putea bucura de tufe sanatoase si cu un aspect deosebit.

 

Mentinerea solului curat de buruieni

 

           Mentinerea solului din jurul trandafirilor curat si lipsit de buruieni este importanta pentru o buna crestere a plantei. Nu numai ca aceasta se va putea dezvolta intr-un mod mai armonios, insa prin curatarea buruienilor vei elimina si posibilii daunatori care se pot raspandi apoi catre flori.

 

Mentinerea sanatatii trandafirilor prin controlul bolilor si daunatorilor

 

           Trandafirii nu sunt plante care sa cedeze usor in fata daunatorilor si sa se imbolnaveasca. Insa, daca vor creste intr-un mediu mai putin ingrijit, sansele ca acestia sa capete diverse boli cresc considerabil.

 

           Intotdeauna este mult mai usor sa previi bolile plantelor in loc sa le tratezi, de aceea este bine sa acorzi o mare atentie curateniei din jurul trandafirilor. In plus, este recomandata aplicarea la 12-14 zile a tratamentelor cu insecto-fungicide.

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.71 din 5 - 21 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 - 1 =