Laleaua, o floare cu o istorie interesanta

Laleaua, o floare cu o istorie interesanta
Laleaua este una din cele mai frumoase plante de primavara. Are flori mari, culori intense, usor cerate si o istorie fascinanta.

Planta este originara din Asia centrala, desi acum este un simbol al Olandei sau Turciei, si a fost cultivata de peste 500 de ani. Laleaua a ajuns in Europa in 1554, in forma de bulbi si seminte, ca un cadou din partea Imperiului Otoman.

In Olanda a ajuns de abia dupa 1600 si a devenit extraordinar de populara incat statutul social era masurat in soiurile de lalelel exotice. Se spune ca, la apogeul modei lalelelor, un bulb pretios a fost cumparat cu doi saci de grau, patru saci de orez, patru vitei si opt porci grasi, douasprezece oi, doua butoaie cu vin si patru cu bere, vase de argint si mobilier. Pana in anii 1630, cometrul cu bulbi de lalea se afla pe locul patru la exporturi in Olanda, imediat dupa gin, peste si branza.

Exista peste 3000 de varietati de lalele, dintre care unele au primit nume de pomi sau alimente... pentru ca miros ca ele; de exemplu, lalelele Apricot Beauty miros precum caisele, la fel ca majoritatea celor cu flori in nuante portocalii-rosiatice.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 5 =