Cum recunoastem puietii de calitate

Cum recunoastem puietii de calitate
Cu cat pomii isi dezvolta mai repede coroana dupa plantare, cu atat intrarea pe rod este mai timpurie, moment asteptat de oricine sadeste un pom. Pentru aceasta este necesar ca de la inceput sa fie indeplinite cateva conditii de care depinde pe viitor intreaga viata a pomului respectiv.
Trebuie sa tinem cont ca materialul saditor sa fie de buna calitate, autentic si sanatos. Un alt aspect important este acela ca nu trebuie sa facem nici o abatere de la tehnologia de plantare recomandata; orice mica greseala facuta cu aceasta ocazie poate duce mai tarziu la urmari neplacute. Un material saditor corespunzator provine din pepinierele pomicole. Pomii trebuie sa fie tineri de 1-2 ani, cu cel putin 2-3 radacini laterale, groase de 0,5 - 1 cm, lungi de minimum 25-30 cm, cu coaja nezbarcita, neatacate de mucegaiuri, fara tumori (umflaturi canceroase); suprafata sectionata a radacinilor sanatoase are culoarea albicioasa si aspect de fragezime, in timp ce la cele bolnave sau ofilite culoarea este maroniu-inchis. Tulpina trebuie sa fie dreapta, fara rani, fara urme de boli sau daunatori, groasa de 1-1,5 cm si lunga de 0,8 - 1 m pentru pomii de 1 an(vergi); pentru pomii de doi ani trebuie sa fie mai groasa si cu 4 -5 ramuri laterale. Pomii mai trebuie sa fie autentici, adica sa corespunda intocmai cu soiul si portaltoiul descris pe eticheta insotitoare, sau cu ceea ce ne transmite distribuitorul/vanzatorul.

Votati articolul

Cum recunoastem puietii de calitate
Rating:
Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 + 5 =