Cultivarea craitelor in sistem intensiv

Cultivarea craitelor in sistem intensiv
Diferitele varietati cultivate de Tagetes patula (craite) sunt cultivate in principal in scop ornamental. O alta calitate a acestor plante este prezenta in flori a unor compusi chimici care stau la baza prepararii unor preparate farmaceutice si cosmetice. In agricultura ecologica, din craite pot fi obtinute preparate cu efect insecticid, de aceea s-a pus problema cultivarii lor in sistem intensiv mai ales in fermele care sunt inscrise in sistemul agriculturii ecologice.

Insecticidul pe baza de craite se obtine din florile uscate ale plantei, maruntite si fierte. Insecticidul acesta indeparteaza afidele (paduchii de frunza), omiziile, aproape toate insectele aflate in stadiu larvar precum si nematozii. Are, de asemenea, si efect antifungic.

Agricultorul care doreste sa recolteze o cantitate suficienta din acest "pesticid" natural trebuie sa stie ca Tagetes patula nu este o specie cu cerinte mari fata de factorii de mediu. Craitele sunt, insa, sensibile la gerurile tarzii. Nu tolereaza solurile grele, acide, nu tolereaza baltirile.

Craitele - Tehnologia de cultura

Lucrarile solului incep prin curatarea terenului dupa recoltarea plantei premergatoare, apoi dezmiristitul urmat de o aratura in toamna la 20-25 cm. Aratura se intretine prin lucrari repetate cu grapa cu discuri, pentru distrugerea buruienilor. Patul germinativ e pregatit in primavara, prin discuire urmatra de o lucrare cu grapa cu colti sau cu ajutorul unui cultivator.

In cultura intentiva, craitele se seamana direct in camp, in luna aprilie, cand temperatura la nivelul solului se stabilizeaza la minim 10 grade Celsius. Densitatea recomandata este de 50-60 plante/mp. Se seamana pe randuri distantate la 50 cm. Dupa rasarire, se pune accentul pe combaterea buruienilor, prin lucrari mecanizate specifice. Cutlura se recolteaza in momentul in care craitele sunt inflorite, pe timp frumos, uscat, apoi se usuca si se conditioneaza. Un agricultor poate sa recolteze cinci tone masa verde de pe un hectar.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.15 din 5 - 13 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 3 =