Cultivarea bamelor in sistem ecologic

Cultivarea bamelor in sistem ecologic
Prevenirea aparitiei bolilor si daunatorilor este deosebit de importanta in tehnologia de cultivare a bamelor in regim ecologic. De aceea, organizarea unui asolament este conditia de baza pentru reusita acestei culturi. Cele mai bune premergatoare pentru bame sunt tomatele, ardeii, vinetele sau varza. Inainte de semanat, terenul se pastreaza curat de buruieni, prin prasile mecanice sau manuale repetate.

Bamele se cultiva pe straturi inaltate cu latimea de 90-100 cm, cu doua randuri pe strat, la 70 cm distanta intre ele. Se seamana direct in gradina, incepand din a doua jumatate a lunii mai, atunci cand temperatura in sol la adancimea de semanat (4-5 cm) se mentine constanta peste 15 grade Celsius.

Dupa ce plantele au rasarit, se efectueaza raritul, care consta in eliminarea plantelor slab dezvoltate, astfel incat distanta intre doua plante pe acelasi rand sa fie de 20 - 25 cm. Lucrarea se face cand plantele ajung in stadiul de doua - patru frunze adevarate. Tot in aceasta etapa se poate aplica un strat de mulci alcatuit din resturi vegetale (paie, frunze, iarba cosita). Periodic, se fac stropiri cu diferite preparate obtinute din plante precum infuzie sau decoct din coada - calului, pentru marirea rezistentei plantelor. Alte preparate indicate pentru stropit sunt infuziile de pelin si alte plante aromatice, infuzii de frunze de tomate (obtinute la inceput din desfrunzirea partiala a culturilor de tomate in solar, ciclul I), zeama de urzica (proaspata sau semifermentata). Importiva afidelor se fac prafuiri cu cenusa in zilele insorite si fara vant.

In conditii ideale, productia de bame care se poate obtine pe un hectar cultivat este de 2-4 tone. Recoltarea se face de la sfarsitul lunii iunie, esalonat, pana toamna tarziu.

Votati articolul

Cultivarea bamelor in sistem ecologic
Rating:
Nota: 2.83 din 5 - 6 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 + 4 =