Splinutele, decorative si medicinale

Splinutele, decorative si medicinale
Splinutele, denumire populara a plantelor din genul Solidago, sunt plante vivace, rustice, erbacee, cu crestere viguroasa, decorative prin florile bogate, de culoare galbena, cara apar vara.

In Romania sunt intalnite pe pajistile insorite, in livezi si la marginea padurilor. Nu este deloc pretentioase, are nevoie de un sol calcaros, usor si bine drenat. In gradini, se seamana incepand in luna aprilie. Plantele rasar la doua saptamani dupa semanat si au nevoie de apa in primele etape de vegetatie. Plantele ajunse la maturitate tolereaza seceta.

De asemenea, nu sunt afectate nici de gerurile puternice. Splinutele raman in acelasi loc timp de mai multi ani, dupa care tufa imbatraneste si trebuie divizata, pentru a stimula inflorirea. Le priesc gradinile insorite, dar tolereaza si semiumbra.

Splinutele infloresc incepand din lunile iulie si august, pana in luna octombrie. Florile nu au miros si pot fi recoltate inclusiv in scop medicinal. Ceaiul din flori de splinuta are proprietati antiinfectioase si este folosit in tratamentul enteritelor.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 2 =