Varza de mare, o planta delicioasa care creste chiar pe plaja

Varza de mare, o planta delicioasa care creste chiar pe plaja
Crambe maritima este o planta rara in tara noastra, specie care poate fi intalnita doar pe nisipurile sarate dintre Agigea si Eforie sau pe grindurile din Delta.

Dupa cum ii spune si denumirea, varza de mare este o specie halofita (creste pe soluri sarate), specifica zonelor de litoral europene, de la Atlantic pana la coastele Marii Negre.

Este intalnita si ca planta ornamentala. Recent, a fost introdusa pe lista delicateselor consumate in restaurantele de tip raw, indeosebi in Franta si Anglia, tari in care varza de mare si-a castigat deja un loc favorit in meniuri. Frunzele tinere pot fi consumati primavara, acestea avand o aroma care aminteste de alune si o textura crocanta.

In gradini, Crambe maritima este utilizata pentru borduri si delimitarea straturilor, dar si pentru a realiza stancarii si zone de nisip.

Cultivare

Germinarea semintelor se face greu, iar pentru aceasta se va utiliza un pamant nisipos si bine aerisit. De regula, plantele rasar dupa 4-5 saptamani si pot fi mutate in gradina cand plantele au atins cel putin 10 cm. Se planteaza in soluri sarace, nisipoase, in locuri bine insorite. Se protejeaza impotriva melcilor iar iarna se acopera cu resturi vegetale. Planta va forma palcuri, care vor fi inmultite prin divizarea tufei, de regula toamna sau primavara.

Votati articolul

Varza de mare, o planta delicioasa care creste chiar pe plaja
Rating:
Nota: 4.34 din 5 - 43 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 2 =