Piatra naturala pentru constructii

Piatra naturala pentru constructii
Chiar daca uneori este considerata un finisaj costisitor, constituie un element cheie, mai ales in imbinarea aspectului arhitectural casa-gradina. Datorita faptului ca se prezinta in diverse forme, dimensiuni si culori, are aplicatii variate, de la placari exterioare la finisaje interioare.
In aceste conditii, piatra naturala pentru constructii se clasifica astfel: Piatra neprelucrata, adica piatra care se foloseste asa cum se gaseste in natura, se utilizeaza sub forma de piatra bruta, constand din blocuri de piatra de forma neregulata, care nu au suferit operatii de prelucrare speciala. Piatra bruta se utilizeaza in executarea zidariilor. Piatra prelucrata (fasonata), adica piatra prelucrata dupa extragere, inainte de a fi folosita, se utilizeaza sub forma de: - moloane, care sunt blocuri de piatra avand faţa vazuta cioplita grosier sau lucrata fin in diferite moduri, iar fetele laterale sunt cioplite sau lucrate la echer pe adancimea de 3-7 cm. Moloanele se utilizeaza Ia executarea zidariilor; - bolţari, care sunt blocuri fasonate dupa forma bolţilor sau arcelor in care urmeaza a fi zidite; - pietre de talie, care sunt blocuri de forma regulata, avand 4, 5, sau toate feţele prelucrate, iar una din dimensiuni fiind de cel puţin 70 cm; se utilizeaza la executarea zidariilor aparente; - placi de piatra, care sunt pietre taiate in placi cu grosime mica in raport cu celelalte dimensiuni (grosimea placilor este de maximum 12 cm); se utilizeaza la executarea placajelor si a pardoselilor; - piese decorative, care sunt pietre de forme speciale (cornise, glafuri, capitele, etc), finisate ingrijit, utilizate ca elemente ornamentale. Condiţiile principale pe care trebuie sa Ie indeplineasca piatra naturala de construcţie sunt urmatoarele; - sa fie omogena, curata, fara puncte de alterare, fara cuiburi sau gauri cu pamant; - sa nu fie poroasa, sa nu prezinte fisuri; - sa aiba rezistenta corespunzatoare; - sa aiba rezistenta in cazul fluctuatiilor termice - inghet-dezghet;

Votati articolul

Rating:
Nota: 2.93 din 5 - 7 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 3 =