Ce acte primesti cand cumperi un apartament si TOP 3 cheltuieli pe care le vei face

Ce acte primesti cand cumperi un apartament si TOP 3 cheltuieli pe care le vei face
Exista o etapa in viata cand iti doresti propriul tau apartament. Nu ti se mai pare rentabil sa stai in chirie, ai o familie si vrei sa treci la nivelul urmator, acela de a fi proprietar. Daca stai in capitala, oferta de apartamente puse la dispozitie este una cat se poate de variata, la fel si preturile.

Este important insa sa analizezi care sunt cerintele tale privitor la noua locuinta si sa nu te lasi influentat de prieteni. Zona, blocul care vin manusa unei familii nu inseamna ca se potrivesc si in cazul tau.

O analiza a preturilor cu ajutorului unui site de imobiliare in Bucuresti este cu siguranta un pas de pornire.

Afla ce acte vei primi la cumpararea unui apartament si cheltuielile majore pe care le vei avea de facut din randurile de mai jos.

 

Ce acte primesti cand cumperi un apartament?

 

    Este bine sa cunosti actele pe care este necesar sa le primesti de la proprietarul care iti vinde apartamentul, astfel incat sa nu ai mai tarziu surprize neplacute. Asadar, vei primi si vei pune la dosarul propriu:

  • actul de proprietate al apartamentului

  • certificat fiscal care arata ca proprietarul este la zi cu platile la stat (il primeste de la Administratia Financiara)

  • documentatie cadastrala - cadastru si intabulare

  • extrasul de carte funciara

  • certificat de performanta energetica

  • adeverinta de la asociatia de proprietari care atesta lipsa datoriilor

  • ultimele facturi care arata plata la zi a utilitatilor

 

    Top 3 cheltuieli cand cumperi un apartament

   

    Un apartament este o investitie pe termen lung si atunci cand te afli pentru prima data in acest proces de achizitie, ti se poate parea lung si obositor. De multe ori este dificil sa gasim apartamentul care sa includa toate criteriile noastre. O persoana poate cauta bloc construit dupa anul 1977, etaj inferior, apropiere de metrou, confort 1, un alt cumparator posibil sa isi doreasca cu totul altceva.

    Indiferent de criteriile tale de selectie, este bine sa fii un cumparator informat, sa faci alegerea in cunostinta de cauza. Totul pleaca de la cunoasterea pretului pietei pentru un apartament potrivit caracteristicilor tale (cartier, suprafata utila, apropiere de mijloacele de transport in comun s.a.). O platforma online specializata in vanzari imobiliare, ca de exemplu Storia, te va ajuta sa ai imaginea corecta asupra pretului pietei.

    Daca te intrebai care sunt cheltuielile principale pe care noul apartament le implica inca din start, afla mai multe din randurile de mai jos!

    1. Onorariul notarial

 

    Stii ce taxa vei plati la notar daca iti achizitionezi un apartament de 60 de mii de euro, dar daca iti iei unul de 80 de mii de euro? Taxa pe care o vei plati la notar (reglementata la Ordinul Ministerului Justitiei) variaza asadar in functie de pretul apartamentului achizitionat si de modalitatea de achizitie, cu sau fara credit ipotecar.

De exemplu, daca iti iei un apartament cu ajutorul creditului ipotecar, care costa 60 de mii de euro, vei plati onorariul notarial de aproape 3500 lei, iar pentru o investittie de 80 de mii de euro, vei avea de plata la notar aproximativ 4300 lei.

2. Comisionul agentului imobiliar

 

Nu este de neglijat nici comisionul agentului imobiliar care poate varia intre 1% si 3% din valoarea apartamentului. 2% din 60 de mii euro, pretul apartamentului, inseamna un comision de 1200 euro, adica 5.592 de lei (conform cursului BNR din ziua calculului). 2% din 80 de mii de euro, pretul apartamentului, inseamna un comision de 1600 de euro, adica 7.456 lei.

Este cert ca va trebui sa mai ai niste bani pusi deoparte.

 

3. Renovarea

 

    In cazul in care achizitionezi un apartament in bloc vechi, este bine sa faci un calcul amanuntit asupra costului de renovare. Tine cont ca pretul final in acest caz, nu este cel pe care cumparatorul il cere, ci acela pe care vei ajunge sa il platesti la final, in urma procesului de renovare. Intereseaza-te cat costa manopera si la ce costuri se ridica intreaga actiune, astfel incat sa nu ai surprize ca bugetul a fost cu mult depasit.

Costul renovarii unui apartament de 3 camere poate ajunge la 15 - 20 de mii de euro, fara a fi inclusa manopera.

 

Un cumparator informat face cat zece! In plus, pune-ti pe hartie toate cheltuielile pe care le implica cumpararea unui apartament si nu vei fi luat prin surprindere. Succes!

Votati articolul

Ce acte primesti cand cumperi un apartament si TOP 3 cheltuieli pe care le vei face
Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 3 =