Metode ecologice de combatere a bolilor si daunatorilor cartofului

Metode ecologice de combatere a bolilor si daunatorilor cartofului
Cultura cartofului in regim ecologic este inca la inceput in tara noastra. De aceea, informatiile despre tehnologia specifica se bazeaza mai mult pe traduceri ale diferitelor manuale de specialitate publicate in tari cu traditie in cultivarea cartofilor in agricultura ecologica. Mult mai valoroase decat acestea sunt cele obtinute in practica de catre cultivatorii romani. Iata cateva dintre "secretele" lor bazate pe observatiile din camp.

Combaterea celui mai important daunator, gandacul din Colorado, se face fie mecanic sau manual, fie cu ajutorul preparatelor biologice. Acestea sunt destul de scumpe, de aceea, in cazul unei culturi de dimensiuni mici, agricultorul poate folosi un repelent care indeparteaza acesti daunatori. In primul rand, se aduna gandacii adulti din cultura, cat mai multi. Acestia se ard si cenusa rezultata se amesteca in cenusa de lemn de foioase (nu brad sau alta specie cu rasina). Cu cenusa respectiva se prafuiesc plantele. Acest preparat e bine sa fie administrat pe timp frumos, fara vant si pe cat posibil se evita perioadele cu precipitatii. Praful respectiv actioneaza ca un repelent, indeparteaza ceialti daunatori ramasi in cultura.

Impotriva fungilor fitopatogeni, se fac de asemenea prafuiri cu faina de calcar, doza recomandata fiind de 3 kg/ha. Alaturi de prafuire, se mai fac stropiri cu preparate din coada calului, tutun, urzica sau pelin.

Se pune accentul pe combaterea buruienilor, se fac prasile repetate si solul se mentine afanat superficial.

Votati articolul

Metode ecologice de combatere a bolilor si daunatorilor cartofului
Rating:
Nota: 3.79 din 5 - 7 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 2 =