Hippeastrum sau crinul de camera

Hippeastrum sau crinul de camera
Una din cele mai comune plante de interior de la noi din tara, crinul de camera, mai este cunoscut drept crinul rosu, gramofon sau hippeastrum.

Toate sunt denumiri prin care se identifica o singura planta. Originar din America centrala si de sud, crinul de camera este o planta de interior.

Are un bulb mare, frunze lungi, groase si lucioase, de culoare verde-închis şi o tulpină cilindrică şi viguroasă, care poate atinge aproximativ 50 cm inaltime.

Florile apar in varful tulpinii, cate 2 pană la 6 si au aspectul unei cupe cu gura larg deschisă. Uzual sunt de culoare rosie, dar exista si varietati cu flori roz, violet, albe, unicolore sau bicolore, cu o dunga de culoare deschisa pe mijlocul petalelor.

Crinul de camera are nevoie de un pamant bogat in humus si usor drenabil, realizat dintr-un amestec de pamant de gradina, mranita, pamant de gradina si nisip. Are nevoie de multa lumina, dar nu soare direct. Se uda moderat si se poate trata cu ingrasainte de doua ori pe luna.

Se inmulteste prin separarea bulbilor, operatiune care se face o data la 3-5 ani. Pentru a inflori, crinul de camera are nevoie de o perioada de repaus de pana la 5 luni in fiecare an (din august pana in primavara). Se mai poate inmulti prin seminte, dar cultivatorii aleg rar aceasta metoda.

Votati articolul

Hippeastrum sau crinul de camera
Rating:
Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 4 =