Gunoiul de pasare, un bun fertilizator organic

Gunoiul de pasare, un bun fertilizator organic
In afara de oua, gainile fac si o gramada de mizerie si, desi curatarea acesteia ar putea parea un chin, in realitate mizeria de gaina este o mina de aur. Gunoiul poate fi folosit in gradina, ca fertilizator. Iata cum...

El contine nutrienti de care gradina poate benefici. Totusi, nu se foloseste decat descompus. Plantele tinere care vin in contact cu gainatul proaspat se vor ofili in scurt timp.

1. Folosirea gunoiului de pasare ca adaos in compost, dar numai alaturi de alte materiale bogate in carbon, precum frunze uscate, paie, iarba uscata. Zona in care aduni compostul nu trebuie sa fie inchisa, ci numai imprejmuita cu o plasa de sarma cu ochiuri mici. Lasate astfel, gainatul si celelalte resturi pot fi folosite ca fertilizatori in 6-12 luni; perioada se scurteaz ala 4-6 luni daca se intorc straturile cu o furca, din cand in cand.

2. Amestecat cu apa. Se toarna gainatul intr-un sac de panza (in) groasa, se propteste cu o caramida pe fundul unei galeti si apoi se acopera cu apa. materia organica va putea fi folosita dupa numai 3-4 saptamani, iar apa va fi buna de udat.

3. Gunoiul de pasare mai poate fi folosit in gradina in afara sezonului de cultivare (cu 3-4 luni inainte de semanat sau plantat), prin amestecarea in sol, atunci cand se face aratul sau cand se sapa. Se foloseste un raport de 22kg gunoi la 9 metri patrati.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.04 din 5 - 25 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =