Ghid de ingrijire a trandafirilor de gradina

Ghid de ingrijire a trandafirilor de gradina
Despre trandafirii de gradina se spune ca sunt dificil de cultivat, inmultit si intretinut. Este adevarat ca unele soiuri sunt mai sensibile, insa cultivarea trandafirilor este o activitate pe care o poate duce la bun sfarsit si un gradinar incepator.

Trandafirii se taie primavara, atunci cand tufa da semne ca a reintrat in vegetatie - momentul in care apar muguri mici, de culoare rosiatica, care mai tarziu vor deveni lastari tineri. Taierile se fac in doua trepte:

- in primul rand, se indeparteaza/taie ramurile uscate sau atacate de boala;

- apoi se taie toti lastarii, lasandu-se numai 4-5 tulpini principale, care au un aspect sanatos si viguros. Acestia se reduc pana la o treime sau jumatate, iar taieturile e bine sa fie indreptate in afara, astfel ca lastarii sa nu creasca aglomerat in centrul tufei.

Trandafirii se fertilizeaza regulat in perioada de crestere, pentru ca tufele sa infloreasca abundent. Se foloseste un fertilizator lichid la fiecare 3-4 saptamani si se aplica conform instructiunilor de pe pachet.

Se uda din abundenta, mai ales in perioada de vegetatie. Zona de deasupra radacinii se acopera de obicei cu un strat de mulci format din talas, ace de brad, iarba uscata sau alte materiale biodegradabile (dar care au un aspect placut), iar acest lucru apara radacina de multe boli si daunatori.

Florile ofilite trebuie indepartate pentru a stimula aparitia altor boboci.

Daunatorii sau bolile sunt probleme care trebuie rezolvate imediat. Partile afectate se indeparteaza si se ard, iar tufa se stropeste cu substanta corespunzatoare.

De la sfarsitul verii, trandafirii nu se mai fertilizeaza. Tufele de trandafiri trebuie protejate impotriva frigului si inghetului. In jurul bazei tulpinii trebuie formata o movila de pamant si frunze, iar daca se prognozeaza temperaturi extrem de scazute, intreaga tufa poat efi invelita in folie protectoare.

Votati articolul

Ghid de ingrijire a trandafirilor de gradina
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 4 =