Cum preparam singuri mranita si compost

Cum preparam singuri mranita si compost
Mranita si compostul sunt doua dintre tipurile de pamant folosite in legumicultura sau pentru plantele ornamentale. Acestea le putem prepara singuri in gospodarie.
Mranita reprezinta pamantul obtinut prin descompunerea in cca. 2—4 ani a gunoiului de grajd, folosit un sezon la rasadnite. Pentru prepararea lui se aseaza gunoiul in gramezi si se uda din cand in cand cu apa, pentru ca descompunerea substantelor organice sa se desfasoare normal. Este un pamant bogat in substante nutritive, usor, care retine apa. Nu se foloseste singur, ci numai in amestec, deoarece poate arde radacinile plantelor. Compostul rezulta din descompunerea tuturor gunoaielor menajere (mai putin cutiile metalice, sticle, materiale plastice). Se obtine intr-un loc retras din curte, unde pe o folie de plastic sau chiar pe pamant batut, preferabil lutos, pentru ca este impermeabil, se aduna tot ce se strange si trebuie aruncat din gospodarie, cu alte cuvinte clasicul gunoi. Astfel, aici se aduna frunzele cazute, iarba tunsa, bucati de brazda inierbata, buruieni, gunoi da pasari, resturi de bucatarie, cenusa de lemn, moloz etc, pana formeaza o gramada. Daca amestecul este uscat acesta trebuie udat. Tot pentru a fi udata gramada, se fac in gramda cateva gauri cu o tepusa. Prin gauri patrunde apa de ploaie sau se toarna apa. Se lopateaza periodic pentru omogenizare, se amesteca cu praf de var stins, se umezeste cand incepe sa se usuce. Dupa 2—3 ani, se ciuruieste, partea marunta putandu~se folosi la diverse „retete", cealalta parte, nedescompusa, se lasa in continuare sa fermenteze. Compostul este un pamant „gras", adica bogat in elemente nutritive.

Votati articolul

Cum preparam singuri mranita si compost
Rating:
Nota: 4.23 din 5 - 20 voturi.

Comentarii 1 comentarii

Dragomir Mihai 19 Februarie 2015
pentru mai multe detalii:....www.mranita.ro

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 4 =