Afidele, cei mai cunoscuti inamici ai florilor – simptome si combatere

Afidele, cei mai cunoscuti inamici ai florilor – simptome si combatere
Afidele sunt insecte de mici dimensiuni, care fac parte din familia Aphidoidea. Desi nu depasesc 3 mm, sunt unele din cele mai periculoase insecte daunatoare ale plantelor si pot duce la pieirea acestora.

Afidele se ataseaza in colonii pe partea inferioara a frunzelor sau pe lastarii tineri, de unde sug seva. Au forma ovala, antene, aripi in functie de specie si au un corp moale, de culoare verde, roz, maronie, alb, gri sau galbui. Insectele sunt periculoase pentru ca priveaza planta de substantele necesare cresterii si sunt gazde pentru diversi virusi, pe care ii pot transmite de la o planta la alta.

Simptomele infestarii cu afide:
- varful frunzelor se coloreaza in galben, frunzele se distorsioneaza si, in cele din urma, cad de pe planta.
- pe partea inferioara a frunzelor se observa si simte o substanta cleioasa, lipicioasa, de culoare neagra.

Combatere:
1. Plante de interior: se sterg frunzele bine, in special pe partea inferioara, cu o solutie de apa si sapun, apoi se clatesc din belsug, cu apa curata. Mare atentie! Solutia nu trebuie sa ajunga pe pamantul din ghiveci – pentru a proteja substratul, acesta trebuie acoperit cu o folie (aluminiu sau plastic) sau cu o carpa mai groasa. Planta se pulverizeaza si cu un insecticid si se scoate afara, in aer curat si la lumina.
2. Plante de gradina: se poate aplica acelasi tratament, desi in natura afidele au inamici naturali (alte insecte si vremea caniculara).

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 4 =