Salvia: ce afectiuni poate trata

Salvia: ce afectiuni poate trata
Planta se utilizeaza atat in medicina naturista cat si in gastronomie pentru aromatizarea preparatelor culinare. De altfel, salvia este preferata francezilor si italienilor care adauga frunzele proaspete, bine maruntite in supe, paste, etc.
Salvia officinalis, dupa numele sau stiintific, are puteri vindecatoare. Denumirea plantei vine din latinescul "salvare" care inseamna a salva, a insanatosi. Este un leac excelent pentru mentinerea sanatatii.
In popor este cunoscuta sub denumirile de salbie, salet, jales.

Planta medicinala cu flori divers colorate, este originara din sudul Europei si din regiunile mediteraneene. Este indicata in numeroase afectiuni, precum colitele, transpiratiile abundente, bronsitele cronice, diabetul, reumatismul, varicele, ranile infectate, ametelile.

Mai este folosita in industria cosmetica, pentru prepararea cremelor, a sapunurilor si a sampoanelor.

Compozitie salvie

Contine uleiuri volatile, taninuri, vitamina B1 si vitamina C, saruri de potasiu.

Preparatele din salvie (pulbere, tinctura, infuzie) au proprietati antimicrobiene, sedative, depurative, expectorante, tonice, antiinflamatoare, antiseptice, estrogene, astringente.

Aceasta planta minune, datorita conținutului important de vitamina A si calciu, este extrem de importanta pentru dezvoltarea oaselor.

Salvia - Indicatii terapeutice

In afara de gustul aromat pe care il ofera preparatelor culinare, salvia ne ofera o stare buna de sanatate: usureaza digestia, alunga durerile menstruale, regleaza ciclul menstrual, ajuta la vindecarea abceselor dentare, a gingiilor inflamate. Sub forma de comprese poate combate cu succes intepaturile de insecte, eczemele, acneea.

Tinctura de salvie este un adevarat elixir pentru doamnele aflata la menopauza, reducand transpiratia si rarind aparitia bufeurilor.

Aceasta planta are capacitatea de a impiedica formarea gazelor in intestin. Astfel, stimuleaza digestia si trateaza toate problemele stomacale: diaree, colita, etc.

Pentru combaterea amigdalitei se poate face gargara de 2-3 ori zi cu infuzie preparata din 2 lingurite de frunze de salvie la 100 ml de apa fierbinte.

Este considerata cel mai mare inamic al bolii Alzheimer, rivalizand cu tratamentele noi utilizate pentru combaterea acestei maladii.

Deoarece are proprietati calmante, antibacteriene si antifungice trateaza cu succes iritatiile, arsurile, micozele. Astfel, se aplica pe zonele dureroase cataplasme din frunze zdrobite.

Consumat cu regularitate, ceaiul de salvie fortifica intregul organism si are efect favorabil asupra parazitilor.

Ceaiul obtinut din doua lingurite de planta uscata la 200 ml de apa desfunda nasul, calmeaza tusea si atenueaza durerile in gat. Substantele din compozitia frunzelor de salvie reduc febra, scad secretiile bronsice si calmeaza durerile musculare specifice gripei, informeaza agroromania.manager.ro.

Salvia invioreaza simturile si stimuleaza capacitatea de concentrare si de memorare. Infuzia de salvie calmeaza durerile de cap si imbunatateste tonusul psihic, fiind utila in perioadele de suprasolicitare intelectuala.

De asemenea, gargara cu infuzie de salvie este de ajutor persoanelor care sufera de gingivita sau de afte. Datorita proprietatilor antimicotice si antibacteriene, extractul de salvie este inclus in pastele de dinti naturale, noteaza sursa citata.

Precautii

Atentie, medicii interzic consumul de salvie in timpul sarcinii deoarece determina contractii uterine. Planta este contraindicata si femeilor care alapteaza deoarece este recunoscuta pentru efectul de oprire a lactatiei.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 5 - 18 voturi.

Comentarii 1 comentarii

luminita craciun 24 Iulie 2015
Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat, acum, de colaboratori din toate localitatile tarii, pentru o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna. Atentie, cerem seriozitate maxima! Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: luminitacraciun291@gmail.com

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 2 =