Cactusii, prietenii nostri ghimpati

Cactusii, prietenii nostri ghimpati
Cactusii sunt cu siguranta plante ciudate, atat prin aspectul lor, cat si prin rezistenta de care dau dovada, daca ne gandim la conditiile aspre pe care le indura in mediul natural. In apartamente, cactusii sunt decoratiunile perfecte pentru incaperile luminoase, deoarece poat forma ansambluri decorative spectaculoase.

Ei fac parte din familia Cactaceae si sunt originari de pe continentul american, din Mexic si America de Sud.

Tipuri de cactusi

In functie de habitat, cactusii se impart in doua mari categorii: cactusi de desert si cactusi de padure. Acestia din urma sunt plante epifite, deoarece cresc pe tulpinile sau ramurile altor copaci, de la care isi iau substantele nutritive. Dintre cactusii de padure, cel mai cunoscut este fara indoiala Epiphyllum truncatum, cunoscut si cu numele de Craciunita sau Cactusul Craciunului. Cactusii de desert cresc in pamant, in zone aride si sunt perfect adaptati acestor conditii dure.

Scurt ghid de ingrijire al cactusilor

Cactusii sunt plante relativ usor de ingrijit, trebuie numai sa le creem conditiile din habitatul lor natural.

Astfel, cactusii de desert au nevoie de multa lumina (insa nu soare direct pe perioada verii), umiditate scazuta si se uda numai cand pamantul din ghiveci s-a uscat. Cactusii de padure se dezvolta mai bine intr-un loc semiumbrit, desi iarna au si ei nevoie de multa lumina; ei au nevoie de umiditate ridicata, astfel ca pe timpul verii trebuie pulverizati cu apa.

Ambele tipuri de cactusi rezista la temperaturile ridicate din timpul verii, insa iarna, in general, temperatura trebuie sa se situeze intre 8-10 grade Celsius. Cactusii au nevoie de o perioada de repaus pe timpul iernii, daca doriti sa infloreasca. Spre sfarsitul verii, cactusii trebuie udati din ce in ce mai putin, pana se ajunge la 2-3 udari in noiembrie-decembrie si deloc in ianuarie. Incepand cu luna februarie, udarile se reiau treptat.

Cactusii trebuie plantati in ghivece de plastic, de preferabil de culoare inchisa si nu foarte conice. Pamantul trebuie sa fie de buna calitate, o reteta simpla constand in 1/3 nisip, 1/3 pietris de dimensiuni mici si 1/3 pamant negru.

Sfaturi:

Evitati sa scumparati din magazine sau hipermarketuri cactusi cu imortele infipte in varf. Pe langa faptul ca planta sufera, falsa infrumusetare a cactusilor nu este ceva de apreciat. Ghivecele pot fi decorate cu pietre cu forme interesante. Puteti chiar planta in acelasi ghiveci mai multe specii de cactusi, atat timp cat au nevoie de aceleasi necesitati de apa, umiditate si lumina.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 3 =