Usturoiul salbatic din Cheile Turzii

Usturoiul salbatic din Cheile Turzii
Una dintre cele mai interesante chei muntoase ale tarii noastre sunt Cheile Turzii. Pe langa valoarea arheologica a acestor locuri, Cheile Turzii reprezinta si un exceptional interes biologic. Aici vietuiesc diverse pasari rare si specii de fluturi aparte.
In toata aceasta mare de raritati, principalul punct de atractie al Cheilor Turzii este reprezentat de flora, cuprinzand aproape 1000 de specii, ceea ce reprezinta aproape o treime din plantele cunoscute in România. Una dintre raritatile floristice a acestor chei este un neam de usturoi salbatic, cu tulpina viguroasa, flori galbene si frunze latute, asezate oblic fata de tulpina, care creste din loc in loc prin defileu si abundent pe stanci de mare inaltime. Localnicii il cunosteau foarte bine. Datorita calitatilor comestibile si aromei specifice, "cateii aiului" serveau la prepararea celei mai gustoase slane ardelenesti. Pentru oamenii de stinta a fost destul de greu pana au identificat aceasta specie, deoarece acest usturoi nu mai crestea decat in Turkmenistan. Totusi, usturoiul din Cheile Turzii este unul si acelasi cu cel care vegeteaza sporadic in stepele turcmene. Se pare ca originea lui se gaseste in stepele iraniene, de unde ne-au sosit in perioada glaciara multe specii, pastrate ca relicve in Campia Transilvaniei, si ca el a fost raspandit pe o arie mult mai larga. Este posibil ca doar in aceste locuri sa se fi mentinut conditii de clima si de sol prielnice supravietuirii acestei specii.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 + 5 =