Tipuri de izolatii

Tipuri de izolatii
Izolatiile in constructii se impart in 3 categorii si anume: izolatii hidrofuge, izolatii termice si izolatii fonice.

a. Izolatii hidrofuge. Sunt lucrari care au scopul de a apara cladirea impotriva actiunii distrugatoare a umezelii. Pentru a impiedica patrunderea in zidarie a umezelii din pamant (sau din exterior), se executa izolatii hidrofuge, alcatuite din unul sau din mai multe straturi impermeabile (bitum, membrane bituminoase, rasini etc), asezate orizontal pe fundatiile zidurilor, intre beton si zidarie, la anumite niveluri indicate in proiecte. Pentru a impiedica patrunderea in subsoluri si in pivnite a umezelii prin pereti, pe acestia se aplica izolatii hidrofuge alcatuite tot din straturi impermeabile asezate vertical. De asemenea, la terase si balcoane se pot executa izolatii hidrofuge pe planseu, peste care se monteaza pardoseala.

b. Izolatiile termice reprezinta elementele care protejeaza cladirea contra patrunderii frigului sau a caldurii excesive din exterior prin peretii exteriori sau prin planseu. Ele impiedica pierderea de caldura din incaperi in timpul iernii. Izolatiile termice se aplica la pereti si plansee. Pentru aceste izolatii, ca materiale se folosesc: vata de sticla, vata minerala, diverse tipuri de polistiren sau materiale mai noi, de ultima generatie.

Pe termen lung, izolarea termica a case, blocului sau aparatementului are beneficii financiare atat vara cat si iarna. Vara izoleaza contra razelor soarelui si se incalzeste mai greu in interior, iarna pastreaza temperatura constanta a peretilor si reduce consumul de combustibil necesar pentru incalzire. Avantajul cel mai mare il aduce prin reducerea facturii de gaze cu pana la 30% fata de perioada anterioara si recuperarea investitiei se realizeaza in doar cativa ani.

In ziua de azi puteti face calculele destul de rapid daca stiti suprafata pe care o aveti. Pretul unui metru patrat de termosistem pe baza de polistiren este in jur de 45 de lei,iar pentru termosistemul realizat pe baza de vata bazaltica este de aproximativ 90 de lei. 

Trebuie avut in vedere ca acest pret nu include si manopera pentru realizarea izolatiei exterioare.

c. Izolatii fonice. Spre deosebire de celelalte doua categorii de izolatii amintite, izolatiile fonice opresc patrunderea zgomotelor dintr-o incapere intr-alta sau dinspre exterior in interiorul cladirii. Zgomotele pot fi transmise prin aer sau prin soc (lovituri). Pentru izolatiile fonice la cladiri se folosesc aceleasi materiale ca si pentru izolatiile termice. Masurile pentru izolarea fonica impotriva zgomotelor care se transmit prin aer se aplica atat la pereti, cat si la plansee, dar cele pentru impiedicarea zgomotelor produse prin soc se iau in special la plansee sau pardoseala.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.13 din 5 - 49 voturi.

Comentarii 2 comentarii

Dragos Simica 06 Mai 2023
Buna ziua!\r\nAm o boxa se depozitare la demisolul blocului. Pereti sunt confectionati din gips-carton, as dorii sa ii intaresc putin fara ai demola. de preferat sa inserez prin gauri anumiti compusi pentru ai intari impotriva efractiei si inundatiei. \r\n\r\nVa multumesc!\r\nDragos Simica\r\n0733793305
achim ion 15 Iunie 2014
buna ziua detin o casa din lemn cu structura din barne de 12 si pereti din scandura de brad si cu vata minerala de 5 in peretiam realizat izolatie la ext cu polistiren exp de 8 iar la interior am pus polistiren de 2 peste care am placat cu gips cartonintrebarea mea este daca am procedat corectdaca peretele mai respira intre doua placi de polistirenmai e necesara folia de condens in interior dupa placa de rigipsma ingrizoreaza faptul ca nu cumva scandura de linga polistirenul ext sa nu putrezeasca in timp dat condensului ce se poate forma intre placile de polistiren

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 + 4 =