Mijloace naturale de combatere a paduchilor de frunza

Mijloace naturale de combatere a paduchilor de frunza
Afidele (paduchii de frunza) ataca majoritatea plantelor cultivate, mai ales aflate in primele stadii de vegetatie. De asemenea, ele ataca si lastarii tineri ai arbustilor si plantelor perene, inclusiv bobocii florilor.

Se aglomereaza in colonii care produc ofilirea si uscarea partilor afectate. In urma unor atacuri masive, plantele se usuca si mor. Afidele sunt combatute in mod natural de insectele pradatoare precum buburuzele, care ii vaneaza.

Chiar daca atacul lor este limitat, afidele sunt periculoase pentru ca pot raspandi infectii virale, foarte periculoase si imposibil de vindecat.

Insecticidele destinate combaterii acesor daunatori se numesc aficide. Se gasesc in comert o varietate de astfel de produse. De asemenea, se poate interveni si cu ajutorul unor produse artizanale, dar eficiente.

Unul dintre cel mai eficace tratamente naturale este prafuirea plantelor afectate cu cenusa fina. Operatiunea se repeta des, pentru ca vantul si ploile indeparteaza praful fin care protejeaza frunzele si indeparteaza afidele. Alte preparate cu efect similar sunt fierturile (decocturi) din zeama de tutun, pelin, coada calului, urzica. Ele au efect repelent atat asupra afidelor, cat si a altor specii de daunatori. Aceste tratamente au inclusiv rol fortifiant.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.4 din 5 - 20 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 2 =