Ghid de cultivare a afinelor

Ghid de cultivare a afinelor
Afinele sunt fructele unui arbust mic si stufos, cunoscut si cu numele de afin de munte, merisor, afin negru sau Vaccinium myrtillus L. Desi arbustul are si un aspect decorativ interesant, el se cultiva in principal pentru fructele sale, care au foarte multe proprietati benefice pentru sanatate.

In primul rand, alege un soi adaptat conditiilor din zona in care locuiesti si, pe cat posibil, rezistent la boli si daunatori. Al doilea criteriu pentru cultivarea cu succes a afinului tine de calitatea solului. Pamantul trebuie sa fie afanat, umed, bogat in humus si foarte acid (acest lucru se poate remedia prin adaugarea de sulf, un mineral natural, cu un sezon inainte de plantarea afinilor).

Afinul are nevoie de mult spatiu in jurul sau, asa ca lasa cel putin 60cm distanta intre radacini, atunci cand le plantezi – in functie de varietate, acest detaliu este scris pe pachetul in care este ambalat afinul. In groapa se adauga frunze din compost sau ace de pin (menite sa pastreze nivelul de pH) si apoi se plaseaza radacinile arbustului. Imediat dupa plantare, in jurul radacinii se aseaza un strat destul de gros de mulci (paie, ace de pin, talas) – acesta va mentine pamantul umed si va opri cresterea buruienilor. Arbustul se uda temeinic, pentru ca are nevoie de multa apa ca sa se prinda si apoi sa inceapa sa creasca.

Afinul nu are nevoie de taieri in primii trei ani. In primii doi ani de la plantare, bobocii florilor trebuie inlaturati inainte de a inflori, pentru ca arbustul sa isi foloseasca toate resursele pentru dezvoltare. Dupa aceasta perioada, afinul se tunde toamna tarziu sau primavara devreme.

Daca nu creste mai mult de 30 cm pe an, afinul are nevoie de fertilizare.

Votati articolul

Ghid de cultivare a afinelor
Rating:
Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 4 =