Cum se infiinteaza cultura de menta

Cum se infiinteaza cultura de menta
Menta cultivata (Mentha piperita) se inmulteste prin stoloni sau butasi inradacinati. Acestia provind din loturi speciale. De pe un hectar de menta pot fi recoltati pana la 8 tone de astfel de stoloni. Se recolteaza usor, pentru ca sunt inradacinati superficial.

Materialul saditor se planteaza toamna, avantajul fiind plecarea mai devreme in vegetatie in primavara anului urmator. Plantarea se face manual sau mecanizat, in functie de suprafata cultivata. Se va respecta o distanta intre randuri de 70 de centimetri. Plantarea se face pe rigole adanci de 15 cm, pe fundul carora se aseaza stolonii fasonati, apropiati unul de celalalt, acoperindu-se apoi cu pamant si tasand usor cu ajutorul unui tavalug.

Lucrarile de ingrijire constau in combatarea buruienilor, prin prasile si pliviri. De asemenea, in verile secetoase, menta necesita o norma de irigat de 300-350 mc/ha. Se recomanda irigarea pe brazde sau irigarea prin picurare. Irigarea este obligatorie dupa recoltare.

Lucrarea de recoltare are loc cu ajutorul unei motocoase. Se recolteaza masa verde in momentul in care peste 70% din cultura este inflorita, in cazul in care productia este destinata distilarii pentru obtinerea de ulei volatil. In cazul productiei destinate procesarii pentru ceaiuri se recolteaza frunzele atunci cand acestea ajung la 5-6 cm.

Votati articolul

Cum se infiinteaza cultura de menta
Rating:
Nota: 4.05 din 5 - 10 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 - 4 =