Cum se cultiva sparanghelul

Cum se cultiva sparanghelul
Sparanghelul este o leguma considerata delicatesa, nu foarte cultivata la noi in tara, dar care nu va pune fermierul in dificultate, atata timp cat i se ofera conditii propice.

Sparanghelul are nevoie de un teren aflat in plin soare, unde sa beneficieze de cel putin 7 ore de soare pe zi. Pamantul trebuie sa fie de calitate buna si usor drenabil, pentru ca planta uraste umiditatea. Se cultiva cel mai bine in santuri de 14 cm adancime si 20 cm latime; dupa plantare, se fac musuroaie de 5 cm inaltime – astfel isi va forma radacini puternice si adanci. Peste vara, sparanghelul se uda moderat, dar zilnic.

Sparanghelul se inmulteste prin seminte sau prin divizare. Divizarea se face primavara devreme, impartind planta in 3-4 tulpini/lastari cu radacini proprii. Semintele se tin in apa calda timp de 24 de ore inainte de semanat, deoarece au coaja destul de dura; acestea germineaza la 18-20 grade Celsius, iar rasadurile apar in 3-4 saptamani. Desi cresc destul de greu, rasadurile sunt gata de plantare in ghivece individuale sau pe locul definitiv in 2-3 luni. Pe timpul iernii, ghivecele se aduc in casa si se tin la temperaturi scazute; afara, straturile se protejeaza cu mulci sau folii speciale. Cand sunt cultivate in ghivece, se face o transplantare si schimbare a pamantului obligatorie, primavara devreme, inainte ca planta sa reintre in perioada vegetativa. Pe timpul verii, se aplica tratamente cu ingrasaminte complexe.

Recoltarea si consumul sunt posibile dupa 10-12 luni de la semanat.

Votati articolul

Cum se cultiva sparanghelul
Rating:
Nota: 4.14 din 5 - 208 voturi.

Comentarii 6 comentarii

maria 05 Noiembrie 2014
ingrasamantul complex consta intr-un anumit raport ,in functie de cerintele plantei, NPK(azot, fosfor , potasiu).
olga 11 August 2014
Buna ziua,rnrnAm plantat in primavera seminte de sparanghel, acum au crescut mari si sunt dese, sunt delicate, subtiri,nu au tulpina groasa.rnVa rog sa ma sfatuiti ce sa fac cu ele; trebuie sa le raresc? pot sa le replantez?rnM-ar ajuta foarte mult un sfat.rnrnVa multumesc anticipat.
olga 20 Mai 2014
Buna ziua,rnrnVa rog sa-mi spuneti in ce consta ingrasamantul complex?rnrnMultumesc
Mihaela 30 Aprilie 2014
Buna ziua, va rog frumos sa imi spune-ti si mie de unde pot sa cumpar sparanghel? multumesc

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 + 5 =