Cum arata cel mai bun pamant pentru plantele de ghiveci

Cum arata cel mai bun pamant pentru plantele de ghiveci
Ideal, pamantul pentru plantele de ghiveci trebuie sa fie destul de dens incat radacinile sa ramana prinse in el, dar suficient de aerisit, incat radacinile sa poata creste fara probleme si sa asigure un bun drenaj al apei si circulatia aerului. In plus, va trebui sa retina umezeala fara sa ajunga saturat cu apa.

De multe ori, pungile cu amestec de pamant nici macat nu cntin pamant adevarat; amestecurile contin turba, vermiculit si perlit - turba este usoara si absoarbe multa apa, mentinand mediul suficient de umed pentru radacini. Celelalte doua ingrediente actioneaza ca distantatoare intre granulele de turba, pentru ca radacinile sa se poata dezvolta in voie; in plus, ele impiedica compactarea solului si baltirea apei. Cine isi face acasa amestecul de pamant, poate inlocui vermiculitul si perlitul cu nisip grosier, talas ori carbune - astea sunt variante bune mai ales pentru cultivatorii de orhidee sau bromeliacee. Pentru a inlocui turba, unii gradinari folosesc compostul, frunzele uscate si putrezite ori balegarul.

Desi se poate cumpara din magazine, substratul pentru plantele de ghiveci se poate prepara si acasa. Indiferent de metoda aleaza, pamantul trebuie sa fie curat - sterilizat, pentru ca sa nu contina boli, daunatori sau seminte de buruieni. Majoritatea amestecurilor din comert sunt sterilizate, insa exista si surprize neplacute. Vestea buna este ca sterilizarea pamantului de flori se poate face si acasa, prin coacere - dar, mare grija, este o operatiune care dureaza ceva timp si te va murdari pe maini: pune pamantul intr-un vas termorezistent, acopera-l cu o folie de aluminiu si lasa totul timp de 30 de minute, in cuptorul incins pana la 93 de grade.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.11 din 5 - 49 voturi.

Comentarii 1 comentarii

Rizea Lidia 28 Octombrie 2019
Ce magazin din Buzau distribuie pamantul de flori de ghiveci?

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 2 =