Tipuri de pamant de flori
Pamantul de telina, numit si pamant de brazda, este un pamant hranitor, greu. Se prepara din brazde de pamant cu iarba, groase de 10 cm, de 30x20 cm, puse pe platforme, la 1 m inaltime de sol. Dupa stabilirea platformelor, pamantul se uda pe timpul verii si se mai amesteca din cand in cand, pentru ca straturile sa se descompuna uniform. Acestea se lasa 8-12 luni, timp in care iarba se descompune, imbogatind pamantul cu substante nutritive. Dupa un an, pamantul se scoate, se piseaza si se faramiteaza pentru a putea fi folosit drept substrat in cultivare plantelor de ghiveci sau in legumicultura.
Mranita se face din balegarul de rasadnita; acesta se aseaza in gramezi si se lasa sa putrezeasca, Procesul e de lunga durata – acest balegar se transforma intr-un pamant bogat de abia dupa 2-3 ani. Se foloseste in cultivarea plantelor care nu suporta balegarul proaspat.
Pamantul de frunze este un pamant usor si afanat, obtinut din frunzele putrezite ale copacilor (in special foioase). Acestea se pun in gramezi afanate, care se umezesc din cand in cand si peste care se mai adauga 500g praf de var, pentru a scadea aciditatea. Prepararea dureaza 2 ani si se foloseste pentru plantele care nu suporta mranita.
Pamantul de turba este usor si afanat. Se prepara prin descompunerea turbei, insa este si mai bogat in elemente nutritive daca e amestecat cu balegar, var si cenusa de lemne.
Pamantul de compost se obtine in doi ani, prin putrezirea resturilor vegetale din gospodarie. Acestea se aduna intr-o lada de lemn inchisa si din cand in cand se mai intorc pentru a se descompune in mod egal. Compostul se foloseste in amestecuri cu alte tipuri de pamant.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.