3 sfaturi simple pentru legumicultorul incepator

3 sfaturi simple pentru legumicultorul incepator
Poti avea o gradina de legume frumoasa, sanatoasa si bogata, daca acorzi atentie catorva aspecte legate de pamant: ai grija de pamant si acesta iti va raspali efortul cu produse de calitate. Pentru o gradina cultivata fara pesticide, acestea sunt sfaturi de aur.

Foloseste compost

Plantele uscate, frunzele, alimentele sau cojile de legume si fructe sunt numai cateva ingrediente care pot intra in gramada de compost. Toate acestea se descompun si lasa substantele nutritive sa in pamant. Adaosul de compost mentine solul sanatos si fertil in mod economic si fara chimicale.

Acopera straturile cultivate cu mulci sau planteaza iarba printre straturi.

Mulciul este o buna sursa de nutrienti, printre care nitrogen, impiedica aparitia buruienilor si amana eroziune solului. Ca mulci, un randament bun dau paiele uscate, talasul, compostul. O alta varianta este plantarea unor specii de iarba usor de ingrijit: se recomanda Lolium perene (care se gaseste mai peste tot, inclusiv pe campii sau in paduri), ale carei seminte se seamana toamna.

Rotatia culturilor

Cultivarea acelorasi legume pe un loc duce la pierderea productivitatii. Asta se intampla deoarece anumite plante golesc solul de nutrienti sau aduc boli care devin mai rezistente de la an la an, in cazul in care pe acelasi sol se cultiva aceeasi specie. Rotatia culturilor este deosebit de importanta in cadrul agriculturii ecologice si aduce beneficii si in gradini. De obicei se practica o schema care se repeta la 4 ani (ce se planteaza intr-un loc, se va mai repeta peste 4 ani).

Votati articolul

3 sfaturi simple pentru legumicultorul incepator
Rating:
Nota: 4.5 din 5 - 4 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 3 =