Erbicide de preemergenta vs. erbicide de postemergenta in culturile de cereale

Erbicide de preemergenta vs. erbicide de postemergenta in culturile de cereale
Cu productii de peste 30 de milioane de tone anual si suprafete cultivate de peste 5 milioane de hectare, culturile de cereale sunt unele dintre cele mai des intalnite pe terenurile arabile din Romania. Afla mai multe despre importanta si diferentele dintre erbicidele de preemergenta si cele de postemergenta utilizate pentru culturile de cereale, pentru a avea o intelegere clara a acestui subiect crucial in agricultura.

 

 

 

Ce sunt erbicidele de preemergenta si de postemergenta? Definitie si diferentele dintre ele 

Erbicidele de preemergenta si de postemergenta sunt doua tipuri distincte de produse chimice utilizate in agricultura pentru a controla buruienile. Diferentele dintre ele sunt foarte importante pentru a intelege modul optim de utilizare, in functie de stadiul de dezvoltare al buruienilor. 

Erbicidele de preemergenta se aplica inainte de germinarea buruienilor, pentru a preveni cresterea acestora. Ele sunt introduse in sol inainte de semanatul culturii, fiind activate de caldura si umiditate. Erbicidele pentru diverse culturi actioneaza prin diferite mecanisme, cum ar fi inhibarea proceselor enzimatice sau interferarea cu metabolismul plantelor. 

Pe de alta parte, erbicidele de postemergenta sunt utilizate dupa ce buruienile au incoltit si sunt vizibile la suprafata solului. Acestea sunt aplicate direct pe frunzele buruienilor, si actioneaza prin distrugerea tesuturilor verzi ale acestora. Pot fi selective, adica afecteaza doar buruienile si nu culturile de cereale, sau non-selective. 

Diferenta principala intre cele doua tipuri de erbicide consta in timpul de aplicare. Cele de preemergenta sunt aplicate inainte de germinarea buruienilor, in timp ce erbicidele de postemergenta dupa germinare. Acestea din urma pot fi utilizate atunci cand buruienile sunt deja vizibile, iar astfel buruienille pot fi controlate mai precis. 

 

Modul de actiune al erbicidelor pre-si post emergente

Erbicidele de preemergenta actioneaza prin inhibarea proceselor de germinare si crestere a buruienilor, prin formarea unui strat protector in sol care impiedica dezvoltarea acestora. Pot fi aplicate inainte de semanare si pot controla o gama larga de buruieni pentru o perioada mai lunga de timp, avand un efect persistent. In plus, reduc necesitatea de a indeparta manual buruienile. 

Pe de alta parte, erbicidele de postemergenta actioneaza prin distrugerea tesuturilor verzi ale buruienilor, intrerupand astfel procesele de fotosinteza si de crestere. De pilda, o solutie pe baza de flufenacet este absorbita de radacinile si hipocotilul buruienilor germinate, fiind transportata la nivelul tesuturilor prin vasele conducatoare ale plantelor. 

Acestea sunt adesea mai rapide si mai eficiente in controlul buruienilor deja dezvoltate. Cu toate acestea, utilizarea lor poate fi mai costisitoare si poate afecta si plantele netintite.

 

Cum se aplica erbicidele de preemergenta si de postemergenta in culturile de cereale 

Metodele de aplicare a erbicidelor difera in functie de tipul acestora. Erbicidele de preemergenta sunt adesea aplicate prin imprastiere pe sol sau prin irigatie. Aceasta asigura o distributie uniforma a erbicidului in sol si o actiune eficienta asupra buruienilor care incoltesc inainte de cultura.

Pe de alta parte, erbicidele de postemergenta sunt de obicei aplicate prin pulverizare directa pe buruieni. Aceasta metoda asigura o actiune rapida si eficienta asupra buruienilor deja dezvoltate. 

Concentratia si dozajul erbicidelor variaza in functie de tipul de erbicid si de tipul de buruieni care urmeaza a fi controlate. Este esential ca fermierii sa urmeze cu strictete instructiunile furnizate de producator pentru a asigura eficienta erbicidului si pentru a evita eventualele daune asupra culturilor. Prepararea si dozajul corect ale erbicidelor sunt cruciale in obtinerea rezultatelor dorite. 

 

Rolul si importanta erbicidelor in culturile de cereale

Erbicidele joaca un rol crucial in controlul buruienilor care pot afecta grav culturile de cereale. Buruienile pot concura cu plantele de cultura pentru apa, lumina si nutrienti, reducand astfel randamentul si calitatea recoltei, iar utilizarea erbicidelor ajuta la eliminarea acestora si la protejarea investitiei in seminte si ingrasaminte.

Folosirea de astfel de solutii fitosanitare poate conduce la o reducere a populatiei de buruieni cu pana la 99%. Prin controlul eficient al buruienilor, fermierii pot maximiza productia de cereale pe hectar, ceea ce poate duce la costuri mai mici per unitate de productie si, in final, la profituri mai mari. 

In concluzie, utilizarea lor corecta si responsabila poate aduce beneficii semnificative pentru fermieri si pentru mediul agricol in ansamblu. Alegerea dintre erbicidele de preemergenta si de postemergenta depinde de nevoile specifice ale culturii de cereale. Fiecare tip isi are rolul si importanta sa, insa aplicarea corecta si cunoasterea detaliata a acestora pot face diferenta in productivitatea si eficienta culturii. 

Este important sa se utilizeze echipament de protectie adecvat atunci cand se manipuleaza si se aplica erbicide, pentru a preveni expunerea la substante chimice care pot fi periculoase. De asemenea, este esential sa se respecte reglementarile locale si nationale privind utilizarea lor, pentru a proteja mediul si sanatatea umana.

Cu toate acestea, utilizarea corecta a erbicidelor pre sau post emergente in culturi este esentiala pentru a creste randamentul si calitatea productiilor de cereale. 

Votati articolul

Erbicide de preemergenta vs. erbicide de postemergenta in culturile de cereale
Rating:
Nota: 4.43 din 5 - 7 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 4 - 3 =