Cum sa-ti pregatesti din timp culturile pentru iarna
Data | 21 Decembrie 2022
Adevaratii fermieri stiu cum sa se pregateasca in asa fel incat vremea rece de pe perioada sezonului rece sa nu ii ia prin surprindere si sa le distruga culturile. De aceea, ei se pregatesc din timp pentru a face fata cu bine iernii, una care de obicei este plina de provocari climatice pentru tara noastra. Iti prezentam si tie, pe scurt, cateva dintre pregatirile care se fac acum, pentru ca anul viitor sa le poti aplica si tu.
Serele si solariile, perfecte pe perioada iernii
Nu putini sunt fermierii care si-au amenajat propriile sere si solarii, constructii in interiorul carora plantele au cele mai bune conditii pentru a se dezvolta asa cum trebuie. Despre acestea, nici nu iti vom mai aminti, pentru ca toata lumea le cunoaste avantajele si tot ce trebuie sa mai faca pentru plantele din interiorul lor. Ne intereseaza mai mult protejarea acelor culturi in camp deschis, si care sunt mult mai expuse la vremea capricioasa si rece de pe perioada iernii.
Folia de tip agril, ajutorul tau la nevoie
Trebuie sa recunoastem ca folia de tip agril este cea mai buna protectie pe care plantele tale o pot avea in fata temperaturilor scazute, uneori cu mult sub pragul inghetului. Cu o folie agril Regalfermierul totul este mult mai simplu, si nici nu este nevoie sa cheltuiesti multi bani pentru asta. Fermierii cu experienta chiar ne spun ca aceasta folie este o metoda accesibila si simpla pentru a-ti proteja culturile pe perioada iernii. In plus, nici nu este nevoie sa cumperi in fiecare an deoarece daca este pastrata in conditii bune, poate fi utilizata pe o perioada indelungata, de cativa ani. Trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de astfel de folie, dar de departe cea mai folosita este cea alba sau opaca, deoarece in acest fel lumina soarelui poate ajunge la plante si astfel acestea au in continuare conditiile de a-si desfasura asa cum trebuie procesul de fotosinteza care le ajuta sa se dezvolte. Se stie doar ca in lipsa luminii, plantele ajung sa se atrofieze, si chiar nu ne dorim acest lucru.
Da sau nu pentru ingrasamintele pe perioada iernii?
Sunt multi cei care considera ca pentru a-ti ajuta plantele sa se dezvolte asa cum trebuie si pe perioada iernii, nu este deloc gresit sa aplici un strat de ingrasaminte. In acest sezon solul nu este atat de bogat in elemente nutritive de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta asa cum trebuie si in continuare. De asemenea, iarna este un sezon bun pentru multe plante, cum ar fi varza, rucola sau subarba, dar daca au conditii bune de dezvoltare, si celelalte plante se comport foarte bine
Inlatura frunzele si resturile uscate
Pentru a-ti pregati mai bine plantele pentru perioada iernii, din septembrie si uneori pana chiar in noiembrie, frunzele uscate si alte resturi din jurul plantelor trebuie indepartate, astfel incat baza tulpinilor sa fie bine aerisita. Aceste masuri sunt usor de inteles. Toate aceste resturi putrezesc in sezonul rece, iar asta poate dauna culturilor de legume. Ar fi bine sa fii ceva mai atent si la bolile sau daunatorii care isi pot face acum simtita prezenta, pentru ca iti pot afecta culturile. Asadar, aplica in continuare tratamentele pentru a scapa de aceste neplaceri.
Aerisirea culturilor
Chiar daca a venit iarna, asta nu inseamna ca trebuie sa ignori tot ceea ce tine de aerisirea culturilor. Aceasta se face in continuare in fiecare zi, cand exista suficienta lumina naturala. In acest fel previi formarea de condens, despre care se stie ca favorizeaza aparitia mucegaiului. Poti sa iti ajuti si mai mult plantele daca alegi sa sapi putin pamantul din jurul bazei tulpinilor, deoarece in acest fel aerul ajunge mult mai bine la radacina plantei.
Pune bazele propriei tale afaceri
Te-ai gandit vreodata sa iti pornesti propria afacere, prin care sa obtii bani frumosi oferind spre vanzare legume delicioase si proaspete in extrasezon? De asemenea, sunt foarte apreciate si preparatele naturale pe baza acestora, cum ar fi tocana de legume, zacusca, muraturile si chiar legumele uscate! Restaurantele sunt mereu in cautarea unor colaboratori permanenti care sa le ofere astfel de produse pe perioada iernii, dar si din ce in ce mai multi romani incep sa inteleaga cu adevarat ce inseamna sa mananci natural si sanatos. Chiar daca poate prin piete sau marile magazine gasesti multe legume proaspete, acestea provin din alte tari si nu au gustul si aroma celor de la noi din tara. Cunoastem destule cazuri in care cei care au avut suficient curaj sa inceapa o astfel de colaborare au avut numai de castigat.
Este mult mai simplu daca deja locuiesti in mediul rural si ai la dispozitie un teren generos pe care sa iti cultivi plantele. Eventual, te poti interesa si daca nu poti folosi fonduri nerambursabile care sa tea jute sa te dezvolti. Poate fi putin mai dificil pana reusesti sa te pui pe picioare cum se spune, apoi totul este mult mai simplu si te poti ocupa de tot ceea cetine de rotatia culturilor si cresterea plantelor. De asemenea, este acel gen de afacere care implica multa munca fizica si implicare, dar exista multe satisfactii, inclusiv cele financiare. Ce parere ai? Te-ar tenta asa ceva? Pentru ca, dupa cum vezi, noi suntem alaturi de tine, macar cu cateva recomandari despre cum poti sa iti cresti productivitatea si sa iti protejezi mai bine culturile pe perioada sezonului rece!
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.