Cum poate fi prevenita aparitia mucegaiului in noile case?

Cum poate fi prevenita aparitia mucegaiului in noile case?
O casa noua este asemenea unui copil: iti aduce multa bucurie, te umple de speranta si de vise, insa este foarte important ca inca din etapa de „pregatire” sa pui corect bazele pentru viitor.
Ce poate insemna aceasta atunci cand vine vorba despre o casa?
 
Simplu: sa ai grija sa folosesti materiale de calitate, sa gandesti proiectul in avans, luand in considerare si nevoile viitoare si sa anticipezi problemele care ar putea aparea.
Sigur ca atunci cand iti doresti ceva nou, de cele mai multe ori esti manat tocmai de frica de probleme, insa asta nu inseamna ca daca le eviti, ele nu vor exista. Si una din cele mai mari probleme care afecteaza si „strica feng shui-ul” oricarui locuitor de casa noua il reprezinta… mucegaiul?
 
De ce apare mucegaiul in casa?
 
Chiar daca abia ai terminat de amenajat… la nici cateva luni te poti trezi cu mucegai in casa. De ce? Cauzele sunt multiple: de la o izolare necorespunzatoare a peretilor, la materiale de proasta calitate… si pana la o aerisire insuficienta a locuintei. Oricum, oriunde exista umiditate in exces, ventilatie insuficienta sau suprafete reci (prielnice condesului) isi face imediat simtita prezenta si mucegaiul. 
 
El nu are o preferinta nici pentru vechi sau nou, nici pentru caramida sau beton… si nu il impresioneaza prea tare nici vopseaua lavabila antimucegai cu ioni de argint in care poate ai investit atat de mult. Daca ai umiditate in exces, ai mucegai.
 
Preventia este cheia!
 
Daca nu vrei mucegai in casa, cel mai bine este sa te gandesti la acest lucru inca din etapa de proiect. 
 
Sigur ca solutia pe care o vei vedea poate fi adaptata si mai tarziu, dar de ce sa faci un nou deranj daca poti anticipa din timp, cand costurile si deranjul sunt minime?
 
Asadar, pentru a nu te confrunta vreodata cu problema igrasiei si a mucegaiului din casa, instaleaza de la inceput un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Aerisirea prin ventilatie centralizata asigura necesarul de aer proaspat pentru o viata linistita, fara stres, boala sau alergii!
 
Tubulatura acestuia este ascunsa in structura cladirii, in functie de preferinta si de locatie. Poate fi vorba despre pereti, pardoseala sau chiar tavan. Din acest motiv este recomandata proiectarea sa inaintea finisajelor.
 
Cum functioneaza ventilatia cu recuperare de caldura si de ce este importanta in lupta cu mucegaiul?
 
Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura functioneaza asemenea celui respirator uman: el extrage aerul viciat din incapere, pe care il inlocuieste cu aer curat din exterior, pastrand totusi temperatura primului. In plus, odata cu intrarea in sistem a noului aer, filtrele au rolul de-l elibera de orice noxa, particula de praf sau virus. In felul acesta casa va fi mereu aerisita, fara niciun efort.
 
Cand vine vorba despre mucegai, el nu se mai poate forma din doua motive:
1. Umiditatea ambientala va fi mereu in optimul recomandat de medici (40-60%);
2. Sporii nu mai au cum sa se formeze si sa se hraneasca pentru a trai. Ei nu doar ca nu vor supravietui, dar nici nu vor avea timp sa se dezvolte.
 
In plus, datorita acestui schimb permanent de temperatura, nu vor mai exista suprafete reci, casa fiind intr-un echilibru constant, indiferent de anotimp sau daca esti sau nu acasa!
 
BONUS: Ventilatia mecanica cu recuperare de caldura - o investitie care iti reduce considerabil costul facturilor
 
In final, daca nu ai inteles deja cat de important este sa introduci acest sistem modern in locuinta ta inca din etapa de proiect, poate vei fi motivat de faptul ca prin prisma recuperarii de caldura vara vei cheltui mai putin cu aerul conditionat, iar iarna vei avea facturi considerabil mai mici de incalzire. 
 
Daca vrei sa ai o casa cat mai eco, apropiata de costuri zero, atunci pe langa panouri fotovoltaice si pompa de caldura, este obligatoriu sa ai si sistemul de ventilatie mecanica instalat!

Votati articolul

Cum poate fi prevenita aparitia mucegaiului in noile case?
Rating:
Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 2 + 4 =