Din minunile naturii

Din minunile naturii
In poienile din padurea din sudul comunei Sercaia, cunoscute sub numele de Dumbrava Vadudului, in fiecare an se naste un miracol. Este vorba de de o perdea deasa si intinsa de narcise.
Narcisele salbatice ce cresc nestingherte in rezervatia naturala de aici (Narcissus poeticus ssp. radiiflorus) seamana cu narcisele albe din gradini. Se deosebesc insa de acestea prin tulpinile mai subtiri si mai gingase, prin frunzele mult mai inguste si florile mai mici. Tepalele sunt alungit eliptice, ingustate la baza si nu se acopera unele pe altele. Din mijlocul lor apare un guleras foarte scurt, galbui, marunt crestat si tivit cu un fir rosu. Aceasta aglomeratie de narcise de la Dumbrava Vadului se datoreaza pozitiei geografice, comuna Sercaia gasindu-se intr-o zona de campie, la jumatatea drumului dintre munte si apa Oltului. Pe aici insa se prelungeste o aripa impadurita a Fagarasilor si se pastreaza una din putinele insule de stejari din tara Oltului. Acum cateva zeci de ani, codrii erau mult mai intinsi, insa exploatarea salbatica a padurilor a adus la saracirea si disparitia multora dintre ele. Dumbravirea padurii si solul umed au permis inmultirea extraordinara a narciselor, care au gasit in poienile si pajistile de aici o zona deosebit de favorabila. Desi domina covorul vegetal prin abundenta si marimea florilor, lasand impresia omogenitatii si singularitatii lor, totusi narcisele traiesc in asociatie si cu alte plante. Rezervatia Dumbrava Vadului este un valoros monument al naturii, ce merita vizitat de fiecare dintre noi.

Votati articolul

Din minunile naturii
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Comentarii 1 comentarii

Silvina Marques 27 Septembrie 2020
Culturas em Portugal mês de outubro

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 3 - 1 =