De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov

De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov
Narcisele din Dumbrava Vadului, judetul Brasov, atrag numerosi turisti. Aici este unul din putinele locuri din Europa unde narcisele cresc atat de des intr-o poiana, incat primavara formeaza un adevarat covor floral.

Dumbrava Vadului, cunoscuta si sub numele de Poiana Narciselor, Dumbrava Narciselor, precum si sub numele de Padurea Vadului este o padure de stejari, cu o suprafata de cca 400 ha, situata pe hotarul satului Vad, din comuna Sercaia, judetul Brasov.

Narcisele de la Poiana Vadului fac parte din subspecia Narcissus poeticus ssp. radiiflorus si seamana cu narcisele albe de gradina. Sunt insa mai gingase, cu frunzele subtiri si mult mai inguste decat cele ale rudelor lor cultivate. Tulpinile sunt firave si alungite. Tepalele sunt alungit eliptice, ingustate la baza si nu se acopera una pe alta. Din mijlocul lor apare un guleras scurt, galbui, dantelat, rosu pe margine.

Explicatia aparitiei acestei aglomerari de narcise aici este data de specialisti prin rarirea padurii din ultimele zeci de ani. Procesul de "dumbravire" a dus la inmultirea narciselor dar si a altor specii ierboase rare care au gasit pe solul umed un biotop favorabil. Solul umed este datorat precipitatiilor abundente din depresiunea Fagarasului si unui strat impermeabil aflat in adancime, care a declansat un proces de inmlastinire.

Speciile ierboase amintite care acompaniaza narcisele din Padurea Vadului sunt gramineele Nardus stricta (tepusica) si Molima caerulea, piciorul cocosului (Picmunculus acer), stirigoaia (Veratrum album), sclipetii (Potentilla tormentilla), macrisul (Rumex acetosa).

foto:dumbrava-narciselor.ro

Votati articolul

De vazut: Narcisele din Dumbrava Vadului, comuna Sercaia, judetul Brasov
Rating:
Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Articole conexe

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 1 + 1 =