Uscarea plantelor aromatice
Data | 00 0000
Fiecare planta aromatica, fie ca ii recoltam radacina sau fructul, are o anumita perioada in care poata fi culeasa din natura. Pentru a pastra aromele plantelor aromatice si a legumelor, folosim o tehnica veche de sute de ani: uscarea. Uscarea este considerata a fi una din cele mai vechi forme de conservare, datand inca de acum 4000 de ani.
Uscarea plantelor consta in inlaturarea treptata a apei in exces, pentru a preveni aparitia bacteriilor si a mucegaiului. Este, nu-i asa, o modalitate simpla de a avea ierburi aromatice, legume si fructe tot anul.
Cea mai simpla metoda de uscare a plantelor este sa le atarni de o sfoara si sa le lasi intr-un loc bine aerisit - aceasta este cea mai simpla metoda. E un procedeu care functioneaza cel mai bine la plantele de la care recoltam tulini si frunze, precum: mararul, rozmarinul, cimbrul de gradina, cimbrisorul, lamaita.
In primul rand, se indeparteaza frunzele inferioare si se aduna 4-6 fire intr-un manunchiuri pe care sa il legi cu o sfoara sau o ata. Plaseaza buchetul intr-o punga de hartie maro, lasa tulpinile sa iasa din punga si leaga bine. Perforeaza niste gauri in punga, pentru a ajuta la circulatia aerului si atarna punga intr-un loc intunecat, rece, pentru cateva saptamani.
Uscarea plantelor la soare este alta metoda ieftina de a obtine plante aromatice sau flori uscate. Aseaza un prosop pe o suprafata tare si uscata, apoi imprastie plantele pe el, astfel incat acestea sa nu se atinga intre ele.
Peste noapte, adu plantele in casa, pentru a le pastra uscate.
O a treia metoda este uscarea plantelor in cuptor. Aseaza frunzele si tulpinile plantelor intr-o tava, pe o hartie de copt. Incalzeste cuptorul la foc mic si lasa plantele inauntru pentru 2-3 ore; in functie de cat de puternic e cuptorul, e posibil sa fie nevoie sa ii lasi usa deschisa.
Comentarii 0 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.