Solutii ecologice pentru deszapezire si indepartarea ghetii

Scarile si trotuarele pline de gheata sunt o bataie de cap pentru orice proprietar de curte sau administrator de bloc.
O solutie traditionala, mult utilizata, a fost sarea. Cunosti tehnica, presari o mana doua de sare grunjoasa pe trepte, gheata incepe sa sfaraie, sa crape si sa se topeasca imediat. Fizic, procesul de dezghetare in prezenta sarii consta in obtinerea unei solutii saline care are punctul de inghet mult mai coborat decat apa obisnuita.
Toate bune pana aici, insa solutia salina care se obtine prin dizolvarea sarii este coroziva. Produce crapaturi in asfalt sau ciment, ataca metalul (de exemplu, jantele automobilelor) si nu in ultimul rand, se scurge si ajunge pe pamant.
Pamantul contaminat cu sare devine o otrava pentru majoritatea plantelor, pe el nu vor mai putea creste decat cateva specii de plante adaptate solurilor cu o concentratie ridicata de saruri minerale (numite si saraturi). Una dintre ele este catina alba.
Majoritatea primariilor au renuntat deja la clasicele "sararite" care imprastiau sare pe strazi, ele folosesc acum solutii mai putin agresive pentru mediu, cum ar fi clorura de calciu. Este insa o substanta pe care nu o intalnesti la bacanie, asa ca iata cateva alternative pentru deszapezire.
Nisipul
Este ieftin, nu produce dezghetarea dar nici nu este nevoie, pentru ca trebuie sa fii cu adevarat impiedicat ca sa aluneci pe niste trepte presarate din belsug cu nisip. Singurul neajuns pare a fi mizeria, dar de dragul gradinii tale poti face un efort sa te cureti mai bine pe incaltaminte.
Cenusa
Este mai greu de gasit si face si multa mizerie, dar in acelasi timp ea este si un bun ingrasamant pentru gradina. Cu alte cuvinte, impusti doi iepuri, primavara cand se topeste zapada, cenusa va intra in sol si va juca rolul unui fertilizator.
Pavaj incalzit
Pare desprins din filme SF, dar este cat se poate de real. Vilele nou construite opteaza din ce in ce mai mult pentru incalzirea prin pardoseala, instalatie care se raspandeste din ce in ce mai mult si in jurul locuintei, nu doar in casa.
Este ideala pentru panta garajelor aflate la subsolul caselor sau pentru terasele din fata intrarii. Este adevarat insa ca aceasta instalatie nu este pentru orice buzunar, costurile realizarii si intretinarii sunt destul de ridicate. Cine isi permite insa, cu o simpla apasare de buton isi poate usca trotuarul.
Comentarii 2 comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.