Foraje pompe de caldura - Ce trebuie sa stii?

Foraje pompe de caldura - Ce trebuie sa stii?
Iti doresti sa beneficiezi de un sistem de incalzire si racire inteligent, bazat pe energia regenerabila? Pentru locuinta proprie sau cladire de birouri, pompele de caldura sol-apa reprezinta noua tehnologie in materie de confort termic.

Ele folosesc caldura din interiorul pamantului (asadar o sursa inepuizabila), iar energia electrica intr-o mica masura. Dat fiind exploatarea energiei geotermale, pompele de caldura devin cele mai eficiente surse de caldura. La 1 kWh de energie electrica, pompa de caldura produce 4 kWh de energie termica.

Daca esti persoana fizica, nu ai nevoie de autorizatie, daca esti persoana juridica este necesar un studiu hidrogeologic si o documentatie pentru aviz de la Apele Romane.

 

Foraje pompe de caldura

 

Pentru a te bucura atat de caldura iarna, cat si de racirea spatiului interior vara, plus apa calda menajera, instalarea sistemului pompelor de caldura este unul amplu, diferit de ce ai vazut la centralele conventionale.

Trei componente principale fac sistemul sa mearga: forajele realizate in curte (la adancimea aproximativa de 100 de metri), pompa de caldura din camera tehnica si instalatia din interior (ca de exemplu incalzirea prin pardoseala sau ventiloconvectoare).

Pompele de caldura pot avea foraje verticale (sapaturi adanci in pamant in jur de 70 - 120 metri) sau colectoare orizonatale, caz in care nu mai este nevoie de foraje. Colectoarele orizontale sunt introduse la 2 metri adancime si necesita o suprafata suficient de mare a terenului. De regula sunt folosite in cazul noilor cladiri, care dispun de amplasament generos.

In cazul unui spatiu restrans, forajele verticale sunt executate cu precizie de o firma cu experienta care are in dotare utiliajele necesare si o echipa ampla, ingineri pe specializarile hidrogeologie, geotehnica, geotermie si geofizica.

Cerintele de incalzire si racire pentru o casa fata de cele pentru o cladire de birouri sunt diferite, proiectarea in fiecare caz necesita o buna dimensionare pentru a satisface confortul termic atat iarna, cat si iarna. Se stie faptul ca o cladire de birouri pune accent foarte mare inclusiv pe racoarea din interior in anotimpul cald.

 

Investitia in pompele de caldura

 

Pompele de caldura necesita un proces riguos de instalare, iar investitia este mult mai mare decat in cazul sistemelor conventionale de incalzire.

Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca pompele de caldura au consum redus, costuri foarte mici de functionare, lucru care asigura economii luna de luna pentru o viata intreaga.

Pompele de caldura sunt fiabile, au durata de viata de 50 de ani, nu necesita intretinere si nici verificari care sa implice alte costuri.

Este important sa alegi cu atentie firma care urmeaza sa iti faca lucrarea, de preferat sa ai recomandari din partea altor clienti.

Tine cont ca, pentru o casa intreg sistemul ajunge sa coste 10 mii de euro, insa fata de o centrala electrica costurile cu facturile sunt de 4-5 ori mai mici.

Pompele de caldura sunt o investitie care se amortizeaza si este pe termen lung cea mai economica solutie.

Votati articolul

Foraje pompe de caldura - Ce trebuie sa stii?
Rating:
Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns


Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.
Intrebare antispam: 5 + 5 =